Tåler du rentecocktailen?

Hvor går smertegrensen for hva folk flest tåler i renteøkning?

Publisert
Sist oppdatert

I morgen, onsdag, vil styret i Norges Bank igjen samles for å avgjøre landets økonomi. Skal renten opp, ned eller holdes i ro, er det mest sentrale spørsmålet.

Tror på tosifret rente

13 ganger

Skal man tro flere av landets ledende økonomer, må vi enda en gang belage oss på et rentehopp.

Og at vi understreker enda en gang, er ikke tilfeldig. For siden mars 2004 har renten økt ikke mindre enn 12 ganger. I morgen kan med andre ord bli 13. gang.

Hvor går din rentesmertegrense? Bilde: Per Ervland.
Hvor går din rentesmertegrense? Bilde: Per Ervland. Vis mer

I mars 2004 var
styringsrenten 1,75 prosent, nå er den 4,75 prosent. Sagt på en annen måte betaler vi cirka tre prosentpoeng mer på våre lån nå enn for tre år siden. For et lån på to millioner kroner, utgjør det hele 43.200 kroner i året, etter skatt. Et ikke ubetydelig beløp for de fleste, må vi anta.

I gjennomsnitt har imidlertid nordmenn et boliglån på én million kroner, noe som altså ville bety at deres renteutgifter har økt med 21.600 kroner i året - eller 1.800 kroner i måneden, etter skatt. Men ekstrautgifter på andre lånetyper vil komme i tillegg.

Billig strøm dekker rentehopp

Innenriks viktigst

- Vi venter en økning på 0,25 prosentpoeng, men tror samtidig at renteøkningene fremover vil være noe mer forsiktige, sier Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea, og legger til:

- Godt nok er det en økt usikkerhet i verdensøkonomien, det er en viss uro i finansmarkedene og kronen er sterk, men på den annen side, går det veldig godt innenlands. Arbeidsledigheten er lav, det har vært høy lønnsvekst og etterspørselen etter arbeidskraft i fremtiden er stor. Vi heller i retning av at det er de innenlandske forventningene som vil avgjøre det, sier han.

Frank Jullum i Fokus Bank har omtrent samme forventning.

- Vi anser at sjansene er 50/50 for om renten går opp, eller ikke. Men heller likevel nok til at vi kommer til å se en renteøkning onsdag, sier Jullum, og legger til:

- Vi tror at Norges Bank vil heve renten enten i september eller oktober, men det er altså vanskelig å gjette på om de vil vektlegge uroen ute, eller norske økonomi.

Det er imidlertid heller ikke absolutt alle som tror mest på at morgendagen vil bringe et rentehopp. Ifølge NTB tror blant annet sjeføkonomene i Handelsbanken at renten vil holde seg i ro onsdag.

Nå tror de på rentefall

Stoisk ro

Men tåler vi en 13. renteøkning - og hvor mye tåler vi egentlig, før det blir så ille at eneste utvei er å knuse podens sparegris.

Foreløpig skal visst de fleste ta de siste åres renteøkninger med stoisk ro. Det viser i alle fall en undersøkelse som Aftenposten har fått utført. Her fremgikk det blant annet:

  • To av tre sier at renteøkningene hittil i år betyr svært lite eller ganske lite for husholdningens samlede økonomi.

  • Én av fire spurte svarer det betyr en del, mens åtte prosent svarer at det betyr svært mye eller ganske mye.

Hvor er smertegrensen?

På lengre sikt kan det imidlertid være annerledes, for hvor går smertegrensen for folk flest? Hvilken rente tåler vi før privatøkonomien vår virkelig merker smerten?

- Jeg tror at folk flest tåler en enda høyere rente enn det vi har nå, for lønnsveksten har vært 5,5-6,0 prosent, og jobbsikkerheten er stor, sier Bruce, og legger til:

- Men om vi hadde passert en styringsrente på 7-8 prosent, ville det kunne gi problemer for de som har tatt opp mye lån, for det ville nok samtidig bety at vi ville få et boligprisfall.

- Våre tall for veksten i privatforbruket viste etter syv måneder i år en økning på 8,5 prosent i forhold til i fjor. Og det kan være litt vanskelig å diskutere hvor smertegrensen går, for nå økes renten jo nettopp for å dempe forbruket. Og selv om noen kanskje allerede har betalingsproblemer, så tror jeg vi skal i nærheten av en styringsrente på seks prosent før flere får problemer, sier Jullum i Fokus Bank.

Uansett vil det selvsagt være store forskjeller på hva den enkelte husholdningen tåler. Ved hjelp av denne kalkulatoren kan du beregne hvor din smertegrense går:

Hvor mye kan du låne?

Mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer