Tåler du å bli avvist?

Menn har århundrers erfaring når det gjelder å bli avvist, men det later til at kvinner har vanskeligere for å tåle den delen av leken, skriver psykolog og sexolog Elsa Almås

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tåler du å bli avvist?
Menn har århundrers erfaring når det gjelder å bli avvist, men det later til at kvinner har vanskeligere for å tåle den delen av leken, skriver psykolog og sexolog Elsa Almås.

Gutter har mannet seg opp til å gå over dansegulvet og bukket for den jenta han syntes var penest, eller som så hyggeligst ut, eller som han håpet ville si ja. Gutter har lært seg pinen ved å tusle seg tilbake, eller gå til neste jente, for å gjøre ydmykelsen dobbel når hun også har målt ham opp og ned for deretter å riske fnisende på hodet.

Gutter og menn vet at når de prøver å be om noe, risikerer de å få nei. Men nå har de fnisende jentene blitt kvinner, tatt jegerhabitten på, og gitt seg ut på byen. Hvordan takler kvinner å bli avvist? Dårlig! Og menn er faktisk også bundet av rollen i den grad at de aksepterer tilbud fra kvinner de ikke føler seg tiltrukket av. Det hører til den potente mannsrollen å nedlegge ethvert bytte som kommer i ens vei. Men det er ikke alltid like fristende når en ikke vet om en selv er jeger eller bytte.

Selv om menn drømmer om å bli forført, kan de snart komme i den posisjon at de må bestemme seg for om de skal la seg forføre av ren høflighet, eller tillate seg, som kvinnene, å si nei. Det er i grunnen ganske underlig at kvinner forestiller seg at hvis en mann
ikke vil la seg forføre av henne, så er det mannen det er noe galt med! Ikke det at jeg tror kvinner har så fantastisk selvtillit, men rollene har faktisk vært slik at en kvinne bare har kunnet vifte med lillefingeren, så har hun hatt en elsker, menn har til og med betalt for det.

Men situasjonen endrer seg. Kvinner av mange kategorier går nå på byen med forføreriske hensikter. Situasjonen er fylt av motsetninger: Mens noen kvinner selger kroppen sin dyrt til menn som er villige til å betale, byr andre kroppen sin frem gratis til menn som betakker seg. Den første kategorien møter forakt, den andre beundres og respekteres som bevisste og frigjorte kvinner.

Det tilsynelatende paradoks har sin forklaring - enhver mann vet at hos den første gruppen kvinner, er prisen avgjort der og da, hos den andre gruppen, er prisen ofte mye høyere.

I det seksuelle spill finnes mange motiver. Det nattlige spill på byens restauranter har mye med kåthet å gjøre, dernest dreier det seg om lengsler etter kjærlighet, nærhet, etter noen som lever bare for meg. I det seksuelle møte finnes mange spørsmål og svar: Et ja eller et nei, kan være svar på et spørsmål om å dele natten sammen, eller om å dele hele livet. Hvis du ikke takler svaret, bør du kanskje finne ut om spørsmålet ditt er tydelig nok.

Redigert av Silje Stavik
04.04.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!