Tåler du 5 prosentpoengs rentehopp?

Klarer du 100% økning av utlånsrentene? To norske banker sjekker nemlig om du vil takle potensielt gedigne rentehopp før de innvilger lån. Sjekk umiddelbart med DinSides så mye kan du låne-kalkulator.

Redd høy rente

Ifølge næringslivsavisen E24 får du ikke boliglån, om du ikke kan klare en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Dette gjelder ifølge avisen både hos Nordea og Fokus Bank. I DnB NOR kreves det bare at man tåler en renteoppgang på rundt tre prosentpoeng.

- Det er riktig at vi opererer med rundt fem prosent i påslag, når vi vurderer lånekunder. Det er renteøkningen vi mener folk bør tåle, for å få lån, sier informasjonsdirektør Kjell Flø i Nordea, til E24.

Ifølge Flø skal ikke dette være nye retningslinjer.

Hvor mye tåler du? Illustrasjon: Per Ervland.
Hvor mye tåler du? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Men selv om dette ifølge bankene ikke er nye retningslinjer, er de kanskje likevel enda mer aktuelle nå, enn før. For etter uttalelser fra sentralbanksjef Gjedrem i forrige uke, er det altså mulig at vi må belage oss på høyere renter enn hva de fleste liker.

Dobbel rente

Men hva tåler du? Tåler du virkelig en rente på fem prosentpoeng mer enn det du har i dag - noe som ville bety at renten var på rundt ti prosent? Sjekk dette i DinSides Så mye kan du låne-kalkulator.

Kalkulatoren skal gi deg en helt konkret oversikt over hvor mye det er forsvarlig at du låner gitt ulike rentenivåer. Den er basert på en budsjettmodell hvor du taster inn dine månedlige inntekter og utgifter, og deretter får vite hvor mye lån du kan betjene ut fra overskuddet.

Kalkulatoren legger sammen alle de inntektene og utgiftene som du taster inn i feltene (eller som i forveien er lagt inn i modellen). Heretter trekkes utgiftene fra inntektene, og dette beløpet legges inn i en beregningsmodell (som terminbeløp) som gir deg svar på hva det er forsvarlig å låne gitt fire ulike rentenivåer: Nominell rente på 2,5 prosent, 7,5 prosent, 10 prosent og 12,5 prosent (den effektive renten vil da bli litt høyere).

Legger du inn din nåværende finansielle situasjon, kan du se da se hvor stort lån du kan betjene gitt en rente på 10 prosent (nominell). Er lånet du ifølge kalkulatoren kan betjene høyere enn det du reelt har, er det nok ikke ugler i mosen. Men er det beløpet du vurderer å låne høyere enn det kalkulatoren viser du klarer, bør du tenke deg om en ekstra gang...

Mer om hvordan kalkulatoren fungerer, finner du her:

Hvor mye tåler du å låne?

Du kan også sjekke den umiddelbare effekten på lånet ditt, i DinSides renteendringskalkulator.

Mer om dagens (og fremtidens) rentenivå: