Tåler din økonomi en renteoppgang?

Hvis ikke bør du vurdere fastrente allerede nå.

Fastrente vil gi et dyrere boliglån de første årene, men kan være et smart valg for de som har lite å gå på om boligrenten skulle gå opp. Foto: Per Ervland/Kim Jansson
Fastrente vil gi et dyrere boliglån de første årene, men kan være et smart valg for de som har lite å gå på om boligrenten skulle gå opp. Foto: Per Ervland/Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styringsrenten er forsatt veldig lav, og etter all sannsynlighet blir den ikke satt opp ved rentemøtet 15. mars.

- Vi venter at Norges Bank vil skyve den første renteøkningen ut i tid og først heve renten senhøstes 2014, og da med en økning på 0,25 prosentpoeng, sier Kyrre Aamdal, makroøkonom i DNB til DinSide.

Likevel har flere banker varslet en kommende renteoppgang for sine boliglånskunder, noe også Aamdal tror er en mulighet.

- Boliglånsrentene kan komme til å stige tidligere enn Norges Banks styringsrente på grunn av skjerpede kapitalkrav til bankene, sier Aamdal.

Ifølge en artikkel i Dine Penger er for øvrig DNB nå helt klare på at renteøkningen kommer.

>> Det kan faktisk lønne seg å ikke betale dette avdraget

Husholdningene tror på renteoppgang

Hvert kvartal gjennomfører Opinion Perduco AS på oppdrag fra Norges Bank forventningsundersøkelser om blant annet lønns- og renteutvikling.

Undersøkelsen for første kvartal 2013, som ble publisert forrige uke, viser at flertallet av husholdningene forventer en renteoppgang i løpet av 2013, nærmere bestemt 49,6 prosent av de spurte.

Forrige kvartal var det bare 38,2 prosent av husholdningene som ga det samme svaret.

Altså kan en renteoppgang virke sannsynlig, selv om DNBs Kyrre Aamdal påpeker at prognoser er usikre, og rentene kan bli både høyere og lavere enn de anslår.

Likevel mener han det er enkelte som bør vurdere å binde i alle fall deler av lånet nå, før renten går opp.

Les også: Se opp, stadig flere prøver å lure seg inn i nettbanken din!

Disse bør vurdere fastrente

Ifølge Finanstilsynets rapport om finansielle utviklingstrekk fra oktober i fjor, har andelen husholdninger med gjeld tre ganger større enn inntekten økte med seks prosentpoeng til 18 prosent i perioden 2004 til 2010.

Disse husholdningene kan slite ved en renteoppgang, og Finanstilsynet skriver at gjeldsutsatte husholdninger kan sikre seg en mer stabil utvikling i renteutgiftene ved å velge boliglån med fast rente.

- For husholdninger der en renteoppgang på for eksempel tre prosentpoeng blir meget vanskelig å bære, er rådet å binde i alle fall deler av lånerenten, og heller før enn siden, sier Aamdal, selv om det ofte blir litt dyrere med fastrente på lånet enn flytende rente.

- Velger man å binde renten må man regne med en periode der fastrenten vil være høyere enn den flytende renten, og de samlede rentebetalingene vil ofte være høyere. Forskjellen kan ses på som en forsikringspremie der du er forsikret mot perioder med veldig høy rente, påpeker Aamdal.

Han råder om å ikke vente for lenge med å binde renten dersom man har planer om dette.

- Det kan derfor for mange være fristende å vente med å binde renten for derved å nyte godt av tiden med lave flytende renter. Men når de flytende rentene begynner å stige, må en regne med at fastrenten allerede har flyttet seg opp, påpeker Aamdal.

Har man god økonomi og tåler en renteoppgang, er rådet et annet, deriblant å betale ekstra avdrag på lånet.

- Istedenfor å binde renten kan man øke sparingen i tiden der renten er lav, enten ved å nedbetale lånet raskere, eller sette pengene på en sparekonto, sier Aamdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!