Takle stress kan minske slagrisiko

Å håndtere stress bra kan redusere risikoen for å bli rammet av slag med en fjerdedel, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjerneslag er den tredje største dødsårsaken i Norge. Nå har en britisk forskergruppe fra University of Cambridge sett på sammenhengen mellom å takle stress og risikoen for hjerneslag.

Les også: Jobbstress kan gi depresjon:

Forskerne har basert resultatene sine på en syvårig studie på mer enn 20.000 mennesker, skriver BBC på nett. Studien, som er publisert i tidsskriftet Stroke, registrerte 452 hjerneslag og mer enn 100.000 stressende begivenheter blant deltakerne.

Se sammenhenger

De som klarte å takle stresset best hadde 24 prosent lavere risiko for slag. Denne gruppen skal ha det som kalles en god evne til å se sammenhenger – et begrep som har blitt skapt ved å følge forskning på opplevelsene til overlevende i konsentrasjonsleire.

Forskerne kontrollerte for en rekke faktorer, blant annet alder, kjønn, tidligere hjerteinfarkt, diabetes, behandling av høyt blodtrykk, om det hadde vært slag i familien, sigarettrøyking, fedme, sosial klasse, utdanning og depresjon.

- Bedre forebygging

- Våre funn antyder at folk som raskere klarer å tilpasse seg meget stressende omstendigheter i livene sine har en lavere risiko for hjerneslag, sier sjefsforsker Dr. Paul Surtees fra.

Middelaldrende amerikanske kvinner har dobbelt så høy risiko som menn for å få slag:

Studien viser også at de som klarer å takle stress bra også har en tendens til å leve sunt, med mye trening og lite alkohol og røyk.

Les også: Unngå slag:

- Høyt blodtrykk største risiko

I Norge får 40 personer slag hver dag, mens 16.000 nye tilfeller skjer årlig. 60.000 nordmenn har hatt ett eller flere hjerneslag. Slag er den viktigste årsaken til uførhet og innleggelse på sykehjem, og den tredje viktigste dødsårsaken i Norge, ifølge David Russell, professor på slagenheten ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet.

Les også: En milliard med høyt blodtrykk:

Russell synes studien er meget interessant.

- Den viktigste årsaken til slag er høyt blodtrykk, og stress gir høyt blodtrykk, sier Russell.

- Hvis man både er veldig stresset, og har andre risikofaktorer i tillegg, som for eksempel røyking, overvekt eller inaktivitet, vil det sammen øke risikoen ytterligere, sier han.

Russell sier at det derfor er viktig at de som lever med stress forsøker å redusere det eller lære seg å mestre stresset, særlig dersom de også har andre risikofaktorer for slag.

Drypp kommer ofte først

Professoren forklarer at et mindre slag, såkalt drypp, ofte inntreffer i forkant av et større.

- Derfor bør man oppsøke lege dersom man får et varselsymptom, sier Russell.

Han råder alle over 50 år til å sjekke sin egen risiko for slag.

- Sjekk blodtrykket annethvert år, det er viktig. Få også sjekket om halspulsårene og hjertet er i orden, for det er ofte der blodproppen som forårsaker mange av hjerneslagene kommer fra, sier han.

Test din risiko for slag:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!