Takk for at du tror dette er min trusestørrelse! Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Takk for at du tror dette er min trusestørrelse! Illustrasjonsbilde. Foto: Synne Hellum MarschhäuserVis mer

Takk, skal du f... meg ha!

Jeg vet jeg er feit, men Grete Roede-kurs og badevekt?

Uansett hvor god tanken er, kan du risikere å gjøre noen skikkelig forbanna eller såret hvis du kjøper "feil" julegave. Det er kanskje for sent å advare, for du har forhåpentligvis kjøpt inn de fleste julegavene allerede. Likevel har vi gjort oss noen tanker om hva du ikke bør gi bort til jul.

Hvor feil gaven er, avhenger av mottakerens livsførsel og status. Desto mer utrent, singel, slapp, arbeidsløs, dum og usympatisk, desto viktigere er det at du tenker over hva du gir bort til vedkommende.

Sensitive ufrivillige single setter ikke nødvendigvis pris på Bridget Jones-filmene, og spesielt ikke hvis du legger ved en flaske rødvin eller sjokolade. Blir du utelatt på neste singelvorspiel, kan du takke deg selv.

Selvhjelpsbøker, samme hvilken sjanger, er ganske lite gjennomtenkt også. Bøker a`la "Singel og desperat? Slik tar du grep" er det dummeste du gir bort. En "make over" kan være enda dummere.

- Sånne bøker om å etablere seg eller lignende, det hadde garantert ødelagt julaften, sier en singel DinSide-journalist.

- Bestemortruser. Ikke sånne pene nye, men sånne STORE beige str 48, sier en annen singel DinSide-journalist.

De single spøker gjerne med egen status i middagsselskap med 13 tilfredse par, men det er bare selvoppholdelsesinnstinktet som snakker. Ikke kjøp oppblåsbar sexdukke, "the flesh light" eller delfinvibrator, så lenge det ikke topper ønskelista.

Din flatbrystede venn bør ikke motta bh med a-cup eller bh med geleputer. Kjøp b-cup, og be ekspeditøren forsegle brystholderen. Det samme gjelder hvis du kjøper undertøy til kjæresten din. Heller opp en cup, enn dumpet første juledag!

Din storrumpede venn setter sikkert ikke stor pris på truser i størrelse XL. Kjøp heller medium med forsegling. De gliser heller hele veien til butikken med miniatyrtrusa.

Din arbeidsløse venn ser kanskje ikke den varme tanken bak selvhjelpsboka "The Secret".

Find a job for dummies, career for dummies og jobbintervju for dummies er heller ikke nødvendigvis slagere under treet. Dessuten bør du ikke overdrive gavestrømmen, hvis din arbeidsløse venn har litt dårlig råd.

Din ikke så veldig intelligente eller lite sosialt intelligente venn kommer ikke til å hoppe i været hvis han eller hun får et leksikon eller spillet Trivial Pursuit til jul.

Kommentarer som "men Sarah Palin vet heller ikke at Afrika er en verdensdel, og vær så god, Geography for dummies", kommer til å straffe deg i perleporten.

- Tror kanskje årsabonnement på "hvordan bli et bedre menneske" eller lignende ville vært surt å få, sier en DinSide-journalist.

Rundlette venner eller venner som tror de er rundlette driter i at du forsøker å hjelpe hvis du pakker inn pulsklokke, badevekt, Grete Roede-kurs, treningstøy og skritteller.

Er du derimot like rundlett selv trenger du ikke å tenke på hva du gir bort.

- Tettsittende t-shirt hvis man ikke har sixpack ville fornærmet meg, sier en DinSide-journalist.

- Jeg synes jo det var en litt underlig presang å få. Jeg tror ikke min far mente noe galt, men jeg må innrømme at jeg var litt nysgjerrig på hva som foregikk inne i hodet hans da han fant ut at det skulle være årets julegave. Dessuten er jo jula et leit tidspunkt å få en badevekt - det er jo ikke da du har lyst til å gå og veie deg, sier en DinSide-journalist som fikk badevekt av faren sin i fjor.

Moren din er nok lei av å få kjøkkenutstyr og ting til badet når faren din får fiskestang og actionfilm.

Hun ønsker seg heller ikke gavekort på Botox, selv om det kanskje ser sånn ut. Motherhood Maternity Stretchmark Reduction Kit, funnet på E-bay, bidrar heller til tårer enn glede.

Moren din er kanskje minst tyve år eldre enn deg, men det er ikke sikkert hun ønsker seg abonnement på Norsk Ukeblad allikevel. Hvis du pakker inn støttestrømper, gåstaver og trillevogn har du sørget for å ikke få julegaver neste år.

En bok med husmortips er også no-no, ifølge en kollega.

Faren din blir sikkert ikke glad for nesehårtrimmer, selv om han åpenbart trenger det.

- Boka "Slik behandler du en dame", eller boka "sex for eldre", hadde ikke falt i god jord hos en DinSide-journalist.

Kjæresten eller mannen din bør i hvert fall ikke få noe som indikerer at han ikke strekker til... Gi ham heller ikke den samme gaven du gir til bestekompisen eller broren din heller.

- Alt som antyder at man er stygg, feit og dum, er feil å gi bort. For eksempel to-timers lukeparkeringskurs, sier en DinSide-journalist.

Anonyme kilder mener at cellulite-krem heller ikke bevarer romansen.

- Glass, bestikk og andre ting som jeg egentlig vet at det er hun som ønsker seg, har ikke jeg så lyst på, sier en gift, mannlig DinSide-journalist.

Dine etablerte venner ser kanskje ikke den velmente tanken bak gavekort på familieterapi.

Selv det mest sofaslitende tøffelparet blir fornærmet hvis de får Viagra eller slankepiller til jul. Samme hvor vanskelig det var å smugle det over grensen ved Svinesund.

- Ellers er vel sokker, slips og mat ganske triste gaver, sier en etablert DinSide-journalist.

Vil du bli miste kontakten med noen? Kjøp alt det overnevnte.