Ta vitaminer via linsene

Skal være 100 ganger mer effektivt mot grønn stær enn øyedråper.

Det er bevist at små mengder vitamin E er bra for øyet på grunn av dets antioksidantegenskaper (illustrasjonsfoto). Foto: Maja Prodan
Det er bevist at små mengder vitamin E er bra for øyet på grunn av dets antioksidantegenskaper (illustrasjonsfoto). Foto: Maja ProdanVis mer

- Ved å tilsette det populære kosttilskuddet vitamin E i spesiallagde medisinske kontaktlinser, beholdes medisinen som skal behandle grønn stær i øyet. Denne nye teknikken er bortimot hundre ganger mer effektiv enn metoder som brukes i dag, ifølge en ny rapport.

Grønn stær (glaukom) er en sykdom der trykket inne i øyet er for høyt. Det høye trykket kan over tid skade fibrene i synsnerven, og når tilstrekkelig mange tråder er skadet, kan det oppstå blinde flekker i synsfeltet. Ubehandlet vil tilstanden etter hvert føre til blindhet, ifølge Norsk helseinformatikk.

Vitamin E er en antioksidant som stimulerer immunforsvaret og er kjent for å forebygge stær.

Forskere sa nylig i en presentasjon som ble holdt under National Meeting of the American Chemical Society, at de kan utvikle kontaktlinser med vitamin E som kan behandle glaukom og kanskje andre øyesykdommer i tillegg.

Les også om linser som kan forsyne øyet med bestemte mengder medisin

Vanlig medisin ikke like effektiv

Den vanligste måten å behandle grønn stær, som rammer om lag 67 millioner på verdensbasis, er øyedråper. Dette senker produksjonen av væske inni øyeeplet, hvilket gjør at øyetrykket faller.


- Problemet med disse dråpene er at fra to til fem minutter etter at de har blitt sprøytet inn i øynet, vil tårer frakte vekk medisinen, og dermed når den ikke fram der den skal. Mye av denne medisinen absorberes i blodet, og blir fraktet rundt i kroppen hvor den kan gi bivirkninger. Bare én til fem prosent av dråpene når faktisk inn til hornhinnen, forklarer professor Anuj Chauhan ved University of Florida, ifølge Eurekalert, som formidler vitenskapelige nyheter.

Han har sammen med sine kolleger utviklet en metode der vitamin E kan tilsettes kontaktlinser. Når medikamentet frigis fra kontaktlinsen vil det oppholde seg i tårene lengre enn de to til fem minuttene som øyedråper gjør, og vil dermed behandle mer effektivt.

Bilførere med Norges vanligste øyelidelse har problemer med å reagere i trafikken

Kan bruke linsen i en måned

Forskerne tror at denne spesiallagde kontaktlinsen kan bli designet slik at den kan brukes i inntil en måned. Og i tillegg til å behandle grønn stær, kan den trolig også ha evne til å behandle andre sykdommer som gir stær, som innebærer at linsen i øyet mister sin klarhet. Sykdommen gir også tørre øyne, som følge av nedsatt tårefunksjon.

- Det er bevist at små mengder vitamin E er bra for øyet på grunn av dets antioksidantegenskaper. I tillegg vil vitamin E i en kontaktlinse blokkere UV-stråler, noe som vil øke beskyttelsen mot UV-lys. Forskingen vår viser at man kan fylle kontaktlinser med vitaminet uten at det skal gå utover klarheten i linsen. Vi mener kontaktlinsen vil være effektiv både når det gjelder behandling og forebygging, sier Chauhan.

Grønn stær og grå stær – kjente ord, men hva er det egentlig? Vi forklarer

Testingen har til nå foregått på dyr, men Chauhan tror at det vil bli mulig å utføre kliniske forsøk på dette innen ett til to år.