Ta vare på hjertet

Bill Clinton overlever fordi han oppdaget sykdommen i tide. Kjenner du forvarslene til hjerteinfarkt?

Etter en omfattende bypass-operasjon kan tidligere president Bill Clinton se frem til mange flere år i full vigør.

Eks-presidenten gjennomførte tidligere i uken en komplisert operasjon for å sikre blodtilførselen til hjertet. Årsaken til problemene var alvorlige forkalkninger i blodårene som snart kunne ha gitt et dødelig hjerteinfarkt.

Smerter i brystet
Det vanligste varselet på et kommende infarkt, er smerter i brystet ved anstrengelser. Kortpustethet og unormalt dårlig kondisjon kan også være symptomer på at ikke alt er som det skal i hjertet.

- De vanligste symptomer på et kommende hjerteinfarkt er tung pust, smerter i brystet, mellom skulderbladene eller smerter som stråler ut i armene, særlig venstre arm. Det forteller avdelingsleder Nils Erling Myhr ved Feiringklinikken til Mozon.

Legene ved Feiringklinikken har spesialisert seg på å utrede, behandle og rehabilitere forskjellige former for hjertesykdommer. Klinikken eies av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og gjennomfører over 1.000 hjerteoperasjoner hvert år.

- Dersom smertene reduseres når du tar det rolig eller bruker nitroglyserin, kan dette være et tegn på trange kransårer til hjertet, eller angina. Men om smertene vedvarer utover 5 til 10 minutter og du føler deg kvalm og dårlig, kan dette være starten på et hjerteinfarkt, forklarer Myhr.

Oppdaget symptomene
I Clintons tilfelle oppdaget han også smerter i brystet selv under hvile. En undersøkelse hos legen bekreftet den alvorlige mistanken: Noen blodårer som forsyner hjertemuskelen var opptil 90 prosent blokkert.

Legene som opererte Clinton mener at situasjonen var så alvorlig at Clinton sannsynligvis ville fått en alvorlig hjertesvikt innen kort tid dersom han ikke hadde gjennomført operasjonen.

Tester belastningen
En utholdenhetstest på tredemølle kan ofte avsløre om hjertet fungerer som det skal. Men slike tester kan ikke alltid påvise blokkeringer i blodårene som bygger seg opp sakte.

- Blokkeringer bygger seg vanligvis opp over tid, men kommer til et kritisk punkt hvor normal blodtilførsel blir forhindret. Det er ikke umulig å gjennomføre en normal stress-test av hjertet og oppleve et hjerteinfarkt noen måneder senere, sier Timothy Gardner som er talsmann for American Heart Association til helsemagasinet WebMD.

Han oppfordrer derfor alle i risikogruppen til å være på vakt mot symptomer på hjertesykdom og straks oppsøke lege dersom de opplever smerter i brystet og kortpustethet.

Livsstilen avgjør
I Clintons familie har hjertesykdommer vært et kjent problem. Og arvelige faktorer kan ha betydning for hvem som er mest utsatt for problemer med hjertet.

Men den viktigste faktoren for å sikre deg et godt hjerte ligger i din egen livsstil. Fet mat, overvekt, røyking og lite trening er uten tvil blant de viktigste årsakene til at kretsløpet i kroppen blir dårligere.

- Røyking og lite fysisk aktivitet er veldig sterke faktorer. Og i kombinasjon med beslektede problemer som overvekt og diabetes finner vi en klar sammenheng med risikoen for hjerteinfarkt, sier Myhr.

Han mener et bedre kosthold kan ha stor betydning for å redusere denne risikoen. Mindre mettet fett, mer grønnsaker, grovt brød og fisk er blant de viktigste kostholds-rådene til de som er i risikogruppen for hjertesykdommer.

Myhr påpeker også at stadig færre mennesker dør for tidlig på grunn av hjerteproblemer. Det kan blant annet skyldes at færre middelaldrende menn nå røyker og at flere følger legenes råd og bruker riktige medisiner som blodtrykksreduserende, kolesterolreduserende og blodfortynnende medikamenter.

- Terskelen for å komme til undersøkelse har også blitt lavere. Det betyr at vi oppdager flere tilfeller på et tidlig tidspunkt, forteller Myhr til Mozon.

LES OGSÅ SAKEN: CLINTON KAN LEVE AKTIVT ETTER OPERASJONEN

Mozon 09.09.2004