Ta tran året rundt

Tidligere slapp man å ta tran i måneder uten r – men det er det slutt på nå.

Hvis du gjør som Helsedirektoratet vil, får du ingen sommerpause fra tranen mer. Foto: colourbox.com
Hvis du gjør som Helsedirektoratet vil, får du ingen sommerpause fra tranen mer. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge var huskeregelen at man bare trengte å ta tran i månedene med navn som inneholder bokstaven r. Man var med andre ord fritatt i den lyseste årstiden, fra mai til august. Men nå anbefaler Helsedirektoratet at man tar tran hele året, skriver Dagens Medisin.

Les også: Tid for tran

D-vitamin dannes i huden når den blir utsatt for sollys, men her oppe i nord klarer vi ikke å danne D-vitamin selv i vintermånedene, da sola står for lavt på himmelen. Det er også derfor man tradisjonelt har anbefalt inntak av tran om vinteren, slik at vi får i oss nok D-vitamin selv om sola ikke skinner. Men nå ser altså Helsedirektoratet gjerne at du tar tran også om sommeren.

Les også: Vitaminet som holder deg ung

D-vitaminmangel kan være farlig

Ifølge Helsedirektoratet bør barn mellom 1 og 24 måneder og eldre over 60 år få i seg 10 mg D-vitamin hver dag, mens barn og voksne mellom 2 og 60 år kan nøye seg med 7,5 mg.

Vi trenger D-vitamin for å opprettholde en normal benmetabolisme. Alvorlig mangel på vitaminet kan føre til skader på skjelettet, som rakitt, beinskjørhet og brudd. Ifølge Helsedirektoratet kan også D-vitaminmangel være en medvirkende årsak til en rekke andre tilstander, som kreft, multippel sklerose og diabetes.

Les også: Solmangel kan gi deg vitaminmangel

Gratis D-vitamin til ikke-vestlige spedbarn

Kvinner fra ikke-vestlige land har oftere D-vitaminmangel enn andre kvinner, og det finnes en sterk sammenheng mellom morens og barnets D-vitaminnivå. Ernæringsbetinget rakitt rammer nesten bare barn med ikke-vestlig bakgrunn.

Helsedirektoratet har derfor satt i gang et gratis, landsdekkende tilbud med D-vitamintilskudd til alle spedbarn med ikke-vestlig bakgrunn. Tilbudet gjelder til barna seks måneder gamle.

- Ikke-vestlige innvandrere tar normalt ikke tran, og derfor tilbyr vi dem gratis D-vitamindråper, sier Arnhild Haga Rimestad, som er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til Dagens Medisin.

Helsedirektoratet har også laget en brosjyre som skal deles ut sammen dråpene, som finnes på norsk, engelsk, urdu, arabisk, somalisk og tyrkisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!