- Ta sol før sydenferien

Har du sydenplaner i vinterferien? Da bør du forberede huden i solarium før du drar, mener kreftforsker.

Blek vinterhud tåler kun små doser med sol før den blir solbrent. Derfor vil mange av vinterens sydenturister gå på en smell når t-skjorta blir kastet på sandstranda.

Men noen runder i solariet før avreise kan forebygge de verste skadene, mener Johan Moan, kreftforsker og professor ved Universitet i Oslo.

- Det er rimelig å tro at solbrenthet er spesielt farlig med tanke på å utvikle hudkreft. Med litt forsiktig solarium blir huden tykkere, og vi får pigmenter. Dermed vil vi kunne opparbeide en beskyttelse mot sydensol og solbrenthet, forklarer han.

Bekymret for huden? Slik oppdager du farlig føflekk-kreft:

Gir vitamin D
Moan påpeker også at sola er den viktigste kilden til D-vitaminer som er veldig bra for en rekke ulike sykdommer, blant annet flere krefttyper.

- På denne årstida gir ikke sola noen D-vitaminer i det hele tatt. Da er det ikke dumt å ta litt kunstig sol, mener Moan.

Hvor lenge du skal nyte de varmende strålene, er avhengig av hudtypen din. Ti minutter én gang i uka er greit for de fleste i mørketida, ifølge professoren.

Men pass deg så du ikke blir avhengig:

Kreftforeningen skeptisk
Kreftforeningen fraråder imidlertid å bruke solarium som syden-forberedelse. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for føflekkreft, ifølge rådgiver Mona Stensrud.

- Det er internasjonal enighet om at solarium frarådes, spesielt for de som er under 18 år, har lys hud og blir lett brent eller har mange fregner eller føflekker, forklarer Stensrud.

Kreftforeningen anbefaler heller ikke folk å ta solarium for å få i seg nok D-vitaminer.

- Det finnes jo andre kilder som ikke innebærer noen risiko. Kosthold, tran og ulike vitamin D-tilskudd er viktig. Og ellers kan vi nyte sola i passelige doser når den mørke vintertida er over, mener Stensrud.

Solarium kan også hjelpe deg gjennom mørketida:

Farligere solarium
Ny forskning fra Storbritannia underbygger Kreftforeningens advarsler mot solarium. En undersøkelse viser at risikoen for å få hudkreft på grunn av solarium, er tre ganger større nå enn for ti år siden, ifølge BBC News.

Årsaken er at nesten alle solsenger inneholder UV-lamper som er sterkere enn det som er tillatt, mener forskerne ved Ninewells Hospital i Skottland. Britiske dermatologer anbefaler nå folk å begrense seg til 20 runder i solarium årlig.