Ta siste stikk

Vi omgis av maneter, ormer, veps og flått. Her får du førstehjelpstipsene du trenger i sommer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske sommeren kan gi mangt et stikk og bitt. Men med litt førstehjelpskunnskap kan du lindre smerte, svie og kløe. Rådgiver Lise Ringstad ved Giftinformasjonen hos Sosial- og helsedirektoratet forteller deg hvordan:

Brennmaneter
- Du kan forebygge ved å sjekke nøye før du hopper uti. Det finnes også en solkrem som skal ha beskyttende effekt også på brennmaneter. Har du likevel blitt brent, så fjern brennmanettråder og skyll deg godt i saltvann (ikke ferskvann til å begynne med, det kan gjøre vondt verre fordi brennmanettrådene da kan sprekke opp og gi mer gift). Deretter skyller du stedet i vann, ca 40-45 grader, ikke varmere. Virker ikke det, kan du prøve å smøre på lokalbedøvende salve som for eksempel Xylocain, men ikke smør over store deler av kroppen.

NB:Hvis et barn blir brent over store deler av kroppen, så kontakt lege og gjør som beskrevet over. Er du brent på øyet, skyll øyet med saltvann og deretter lunkent vann (gjerne i dusjen) og kontakt lege.

Huggorm
Barn er mer følsomme for huggormgift enn voksne. Barn som er bitt skal alltid på sykehus. Ved huggormbitt gjelder det å ta det mest mulig med ro og ikke røre bittstedet. Barn bør bæres, fordi fysisk aktivitet kan øke spredning av giften. De vanligste symptomene på bitt er lokal hevelse, smerte, blå misfarging rundt bittstedet og/eller mage-tarmsymptomer som kvalme og oppkast eller magesmerter.

Av og til blir det mer alvorlig, og da kan man få hjerte- og karsymptomer, blodforstyrrelser og pusteproblemer. Andre ganger vil det ikke sprøytes inn gift ved bitt, da vil det heller ikke komme noen reaksjon.

Har du hatt andre uhell? Kanskje finner du botemiddelet her:

Fjesing
- Fjesing er en fisk med giftige pigger. Den lever langs hele norskekysten, til Trondheimsfjorden. Fisken kan grave seg ned i sanden, slik at man kan tråkke på den og bli stukket. Fiskere er også utsatt. Rens såret og putt den kroppsdelen som har blitt stukket, i vann, ca 40-45 grader, ikke varmere. Giftstoffene vil ødelegges av varmebehandlingen. Innen 45 minutter bør smerten være på retur. Hvis hevelsen eller smertene forsvinner og så kommer tilbake igjen, bør du gå til lege. Fjesingstikk kan gi symptomer som uvelhet, men dette er ikke vanlig.

Veps, bie og humle
- Et veps-, bie-, eller humlestikk er ikke farlig hvis du ikke er allergisk eller blir stukket i munn eller svelg. Du vil vanligvis få en lokal reaksjon på stikkstedet, som smerte, kløe og/eller liten hevelse. Du kan få vondt, men det vil gradvis forsvinne. Får du stikk i munn eller svelg, kontakt lege. Det gjelder også hvis du har blitt stukket av mange veps. Da blir mengden av giften stor nok til at du kan få andre symptomer. Kontakt også lege hvis du blir uvel. Fjern brodden hvis den sitter igjen. Prøv å lindre med en isbit eller lokalbedøvende salver.

For noen kan vepsestikk være dødelig. Les mer her:

Flått
Folkehelsa har følgende råd: Det er viktig å kontrollere seg selv, samt dyr som hunder og katter, når man kommer hjem etter en tur i områder med flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som for eksempel knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. De kan også finnes andre steder på kroppen. Flått som har festet seg på huden, må fjernes så raskt som mulig for å redusere risikoen for sykdomssmitte.

Bruk fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner som du kjøper på apoteket. Ta tak i flåtten helt ned ved huden og dra den rett ut. Kontakt lege dersom du får et rødt utslett som brer seg rundt flåttbittet i løpet av tre dager til fire uker etter flåttbittet. Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler eller generell sykdomsfølelse. De to viktigste sykdommene som overføres med skogflått i Norge, er Lyme borreliose og skogflåttencefalitt.

Les mer her: Føre var mot farlige flått