Ta opp studielån - selv om du ikke trenger det

Et lån fra Lånekassen kan lønne seg som investering.

Ta opp studielån - selv om du ikke trenger det
Publisert
Sist oppdatert

Selv studenter med så god råd at de ikke har behovet bør søke om studielån.

– Studielånet er svært gunstig. Det renteberegnes ikke i studietiden, mens studenten får innskuddsrenter på tilsvarende beløp, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor og ekspert i privatøkonomi ved Handelshøyskolen BI til DinSide.

Studielånet har ifølge Hveem markedets beste utlånsrente på lån uten sikkerhet, og kan sikre deg i forhold til behov som kan oppstå senere i livet.

– For eksempel kan man trenge egenkapital til kjøp av bolig. Skulle det vise seg at man ikke trenger pengene, er det bare å innfri lånet når man er ferdig med studiene, sier Hveem.

>> Takk nei til 30 år - hvis du kan

Ikke bruk opp pengene!

Men velger du å ta opp et lån som du i utgangspunktet ikke trenger, gjelder det å være disiplinert.

– Det er fristende for mange å bruke lett tilgjengelige penger, som attpåtil er "billige", til nytelse i dag og heller ta strevet med tilbakebetaling "i morgen", sier Hveem.

Agnes Bergo, Pengedoktoren, 2013. Foto: Kristine Nyborg Foto: KRISTINE NYBORG
Agnes Bergo, Pengedoktoren, 2013. Foto: Kristine Nyborg Foto: KRISTINE NYBORG Vis mer


Da sier det seg selv at det blir lite å tjene på studielånet. Dessuten bør man passe på at man har formue eller inntekt som er stor nok til å leve av, understreker Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren.

Ettersom renten på studielånet ikke løper før du er ferdig med studiene, vil et studielån alltid lønne seg selv ved valg av en investeringsform uten risiko, som en ordinær sparekonto. Dette vil være et smart valg for mange.

Avhengig av størrelsen på studielånet og avkastningen kan du regne med å kunne tjene 15.000-20.000 kroner i løpet av fem års studier ved å velge en vanlig sparekonto, forteller Hveem. Dessuten får studenter som følger normal studieprogresjon ifølge Bergo omgjort 40 prosent av studielånet til stipend, som også utgjør en god del tusen kroner.

Les også: Slik får du pengene til å vare lenger

Aksjesparing eller BSU

Tør du å velge en spareform med mer risiko, er en spareavtale i aksjefond et alternativ.

– For noen vil dette være aktuelt, kanskje med litt av midlene. Som grunnlag for en slik plassering bør man gjennom en egnethetsvurdering i banken sin. Da er det viktig å være oppriktig overfor banken og flagge eventuell usikkerhet angående hvilken risiko man tåler eller ønsker, og hvilken tidshorisont man har, sier Hveem.

For alle som har inntekt vil det være smart å plassere deler av studielånet i en BSU-konto. Forutsetningen for at BSU skal lønne seg er at man betaler minst 4.000 kroner i skatt årlig.

– Dersom studenten jobber, anbefaler jeg BSU på det sterkeste. Da får de 20 prosent av sparebeløpet på opp til 20 000 kroner tilbake i form av redusert skatt. I realiteten bidrar staten med 4000 kroner i form av redusert skatt, sier Agnes Bergo til DinSide.

Et annet alternativ er å investere i bolig.

– Hvis lånet muliggjør at man får kjøpt egen bolig, så er dette i pressområder gunstig over tid sammenlignet med leiealternativet. Dermed kan gevinsten bli vesentlig høyere enn ved å plassere pengene på en sparekonto, sier Hveem.

Skal du bruke studielånet til å kjøpe leilighet, bør du ha et tidsperspektiv på minst 5 fem år. Kjøper du en 3-roms leilighet, kan du satse på skattefri utleie av ett soverom til en annen student.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer