Ta knekken på dårlig ånde

Én av fire nordmenn opplever at folk i nærheten har dårlig ånde. Er du en av de som plager omgivelsene med vond lukt? Nå er løsningen her.

Du kjenner deg sikkert igjen: Du blir spurt om hva du spiste til middag i går. Kollegaen din spør om du vil ha en tyggegummi. Kompisen din tar et lite steg tilbake og rynker kanskje litt på nesa mens dere snakker sammen om helgens festligheter.

Alt dreier seg om dårlig ånde.

Har du dårlig ånde? Test deg selv her!

- Nye undersøkelser viser at ni av ti barn som lever med dårlig ånde, har en forskyvning av bakteriefloraen i munnen. Hvor ille lukten er, kommer an på hvilken type bakterier som dominerer, sier svenske tannlege Katarina Svahnström til Aftonbladet.

Mens noen er medfødt med disse bakteriene, slipper andre unna dem. Og dette er ingenting du kan gjøre noe med.

Men i vinter kom det et nytt munnvann som viser gode resultater.

Tar bort svovelgass
Det nye munnvannet, som heter SB12, inneholder klorhexedin og sink.

- Kombinasjonen av lave konsentrasjoner med klorhexedin og sink virker forsterkende når de taes sammen, forklarer professor Per Thrane, ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, til Mozon.

Forskjellen fra andre preparater mot dårlig ånde er at dette munnvannet nøytraliserer svovelgassene som forårsaker dårlig ånde. Ved testing av preparatet fant forskerne at mellom 90 og 100 prosent av all gassen forsvant. Og først etter tolv timer økte svovelkonsentrasjonen slik at munnen begynte å lukte igjen.

Munnvannet kommer på det norske markedet i løpet av sommeren.

Spis frokost
- Det er flere årsaker til at man får dårlig ånde. Det kan ha sammenheng med fasting og at man hopper over frokosten. Andre typiske årsaker er stress, tørr munn og bruk av medikamenter som påvirker spyttproduksjonen, sier førsteamanuensis Alix Young Vik, ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Så da er et godt råd å passe på å starte dagen med en frokost. Young Vik anbefaler også å være nøye med munnhygiene, pusse tenner og tungen og eventuelt bruke en tungeskraper hvis tungen er dekket med hvitt belegg.

- I 90 prosent av tilfellene med dårlig ånde er årsaken lokale faktorer i munnhulen. Ellers kan dårlig ånde ha opphav 'lenger ned' og da trengs utredning hos legespesialister, sier hun.

Tar du godt vare på tennene dine? Ta testen her!

Les også: 1 av 20 nekter å gå til tannlegen!

 

Mozon.no, 09.06.06