Ta en pille og fjern mensen

Tenk deg at du kan ta en pille og slippe den månedlige menstruasjonen. Om et par år kan dette bli virkelighet. Nye hormonpiller er under utvikling.

Ta en pille og fjern mensen

Tenk deg at du kan ta en pille og slippe den månedlige menstruasjonen. Om et par år kan dette bli virkelighet. Nye hormonpiller er under utvikling.

Av Hanna Hånes

Hormoner styrer eggløsning og den påfølgende menstruasjonen to uker etter. Nå er nye hormonhemmende medisiner utviklet. Med disse skal du slippe å menstruere hver måned. Når du slutter med pillene, kommer menstruasjonen tilbake i løpet av 15-41 dager. I alle fall er det slik hos Rhesus-aper, en av de få dyreartene som menstruerer på samme måter som mennesker. Midlene står nå foran utprøving på kvinner.

To piller

Forskere har utviklet to nye hormonmidler. Den ene, som foreløpig bare har arbeidsnavnet ZK 137 316, undertrykker ikke eggløsningen, men blokkerer for menstruasjonen. Den andre, ZK 230 211, blokkerer både eggløsning og menstruasjon. Begge midlene er såkalte antiprogestiner, i livmoren blokkerer de virkningen av østrogen. Dermed bygges ikke livmorslimhinnen opp, og man får ingen menstruasjon.

Forskningen er utført ved dr Robert Brenners laboratorium ved Det regionale forskningssenteret for primater i Oregon, USA. Rhesus-aper styrer eggløsning og menstruasjon ved hjelp av de samme hormonelle mekanismer i hjernen, eggstokkene og livmoren som det mennesker gjør. Kunnskap fra utprøving på Rhesus-aper kan derfor overføres til kvinner. Resultatene fra apeforsøkene er publisert i siste nummer av det anerkjente tidsskriftet Human Reproduction.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får kontroll

- Mange moderne kvinner ønsker kontroll med menstruasjonen. P-pillen kan benyttes for dette, hvis man unnlater å benytte seg av den pillefrie uken. Men mange tåler ikke p-piller, eller det er andre årsaker til at man ikke ønsker å bruke dem, sier dr Brenner. Han mener forskningen på de nye menstruasjons-blokkerende pillene vil bedre livskvaliteten for mange kvinner.

Mot endometriose

I tillegg kan den neste generasjonen antiprogestiner, som laboratoriet hans nå arbeider med, være til stor hjelp for kvinner som mister mye blod gjennom menstruasjonen, eller som har endometriose eller muskelknuter i livmoren. Med slike midler kan også operasjoner for å fjerne livmoren på grunn av store blødninger bli unødvendige.

De nyeste midlene skal kunne brukes i små doser, og benyttes så lenge kvinnen ønsker, inntil hun ønsker menstruasjonen tilbake.

Brenner mener at de nye midlene vil være testet ut på kvinner og kan bli tilgjengelige på markedet i løpet av få år, takket være utprøvingen på Rhesus-aper.

Relaterte artikler i Din Digitale Doktor:

Hanna Hånes 31.07.2001, mozon.no