Ta en kopp styrkende rosmarin-te

Vårslapp? Da kan en kopp styrkende rosmarinte være løsningen. Rosmarin er Europas ginseng.

Vårslapp? Da kan en kopp styrkende rosmarinte være løsningen. Virkestoffer i urten stimulerer blodomløpet og motvirker også kalde hender og føtter. Noen dråper rosmarinolje er også bra i badevannet og massasjeoljen. Rosmarin er Europas ginseng.

Rosmarin har vært brukt som et styrkende og stimulerende middel i europeisk folkemedisin, nesten som ginseng har vært brukt i Kina. Rosmarin stimulerer fordøyelsen, bedrer matlysten og virker dempende på smerter og kramper i fordøyelseskanalen. Urten virker også stimulerende på hjertets arbeidskapasitet og bedrer blodsirkulasjonen til hode, ben og armer.

Krydder
Rosmarin som krydder setter ikke bare god smak på lammekjøtt og annen mat, det letter også fordøyelsen av fet og tungt fordøyelig mat. Utskillelsen av fordøyelsesenzymer fra mage, lever og tarm øker. I tillegg får man en krampeløsende virkning på glatt muskulatur i tarmveggen, kolikksmerter motvirkes.

Bra for blodomløpet
Rosmarin inneholder eteriske oljer med rosmarinkamfer som stimulerer blodsirkulasjonen både til hodet, ben og armer. Mennesker som er mye slappe og kalde på hender og føtter har ofte god effekt av rosmarin.

Urten kan inntas som te, eller rosmarinolje kan brukes i badevannet eller i fotbadet for å stimulere blodsirkulasjonen. Rosmarin er ofte brukt i massasjeoljer, slik massasjeolje varmer og stimulerer blodsirkulasjonen.

Mildt smertestillende
Rosmarinolje har også en mildt smertestillende virkning og kan brukes lokalt både ved muskelsmerter og hodepine. Den sirkulasjonsstimulerende virkningen gjør også at rosmarin også brukes mye shampoer og hårpleiemidler for å bedre ernæringen til hodebunnen. I tillegg virker rosmarin hemmende på en rekke bakterier og sopp, dette er også nyttig i kosmetikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosmarin inneholder flavonoider og garvestoffer som demper betennelsesreaksjoner.

For vårslapphet
Rosmarin som te, i mat eller brukt utvendig som massasjeolje eller badeolje kan altså være til god hjelp hvis du er vårslapp.

 

Mozon.no, 26.04.2001