<i>Illustrasjonsfoto: Per Ervland</i>
Illustrasjonsfoto: Per ErvlandVis mer

Ta en juridisk helsesjekk

De fleste av oss lever sikkert og forsvarlig. Økonomisk. Men hvordan står det til juridisk?

Bedre føre var?

Den bevisste forbruker anno 2006 har sikret seg mot de store økonomiske tapene, der dette lønner seg. For eksempel: Innboforsikring og uføreforsikring. Foreldre er sannsynligvis livsforsikret, for å sikre barna en trygg oppvekst skulle de falle fra, og de som ikke har en særdeles gunstig pensjonsordning gjennom arbeidsstedet, har opprettet en eller annen form for pensjonssparing, for å sikre økonomien i pensjonisttilværelsen.

Men hvordan står det til juridisk?

Djevelens advokat

Når du har tatt risiko-testen:

Ditt juridiske immunforsvar er... (Avsluttet)
Trenger kanskje en liten vitamininnsprøytning(42%) 62
Ikke-eksisterende(29%) 43
Tipp topp(29%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

På advokatforeningens nettsted advokatenhjelperdeg.no kan du sjekke hvor stor juridisk risiko du tar i hverdagen, i en spesialutviklet risikotest.
Områdene du kan sjekke er:


  • Samboerforhold
  • Ekteskap og partnerskap
  • Avslutte samboerforhold
  • Separasjon
  • Skilsmisse
  • Barn og barnefordeling
  • Arv og gaver
Her skulle det, med andre ord, være noe for de fleste. Testen oppfører seg litt som djevelens advokat. Stiller spørsmål du kanskje ikke har lyst til å svare på. Lufter problemstillinger du kanskje ikke har lyst til å tenke på.

Du får ikke svar på hvor stor risiko du løper i hverdagen på en skala fra én til ti - men i stedet for klikker du deg gjennom en spørsmålsrekke og blir gjort oppmerksom på potensielle fallgruver, ankepunkter, akilleshæler og andre verstinger underveis.

Gule og røde flagg indikerer potensielle problemområder. Faksimile fra advokatenhjelperdeg.no
Gule og røde flagg indikerer potensielle problemområder. Faksimile fra advokatenhjelperdeg.no Vis mer


Skulle dine svar indikere potensiell juridisk risiko, får du opp varselflagg som indikerer hvor problemer kan oppstå, og hvor alvorlig de ulike områdene er.

- Man kan unngå mye ubehageligheter ved å ta nødvendige juridiske forhåndsregler, sier Per Racin Fosmark, advokat og partner i advokatfirmaet Eckhoff, Fosmark & Co - og en av arkitektene bak risikotesten.

Det er selvfølgelig opp til deg om du vil gjøre noe med en eventuell risiko du løper eller ikke. Og som den bevisste forbruker du er, gjør du grundig research før du treffer en beslutning.

Ta risikotesten


I gode og onde dager

Ta ekteskapet. Ifølge SSB ble det inngått 22.400 ekteskap i fjor. Det var imidlertid omtrent like mange par som ikke var like lykkelige. Vel 11.000 par skilte seg, og 12.800 ektepar tok ut separasjon.

Det koster mye å gifte seg - men det kan fort koste deg mye mer å skilles - spesielt dersom papirene ikke er i orden. Det er klare regler for hvordan en skal fordele eiendeler en tar med seg inn i ekteskapet, og eiendeler en har kjøpt mens en er i ekteskapet. Likevel krangler ektepar i oppløsning om hus og hytte, bøker, CDer, presanger - og ikke minst barnefordeling og samværsrett med "mine, dine og våre" barn.

- Så lenge vi lever med dagens ekteskapslovgivning, er det helt nødvendig at folk setter opp en ektepakt, for å sikre at de økonomiske forholdene er klare hvis ekteskapet skulle ryke, sier advokat Mette Stokke Nord i advokatfirmaet Selmers familierettsgruppe til DinSide.

Hadde det ikke vært enklere om alt var ordnet i minnelighet i gode dager? Og, bank i bordet, bruke noen hundre kroner på å sørge for at alle papirene er i orden, skulle det verste skje? Det blir sannsynligvis langt billigere enn advokatsalær i en langdryg skilsmisseprosess - eller en avkortning, dersom en uansett velger advokatbistand. Og skulle du ikke ha bruk for ektepakten, vel, da er det som en hvilken som helst annen forsikring vi håper vi ikke får bruk for.

Per Racin Fosmark stiller i nettmøte om ekteskapsjuss onsdag 22 november. Montasje: Foto Per Ervland / Faksimile fra advokatenhjelperdeg.no
Per Racin Fosmark stiller i nettmøte om ekteskapsjuss onsdag 22 november. Montasje: Foto Per Ervland / Faksimile fra advokatenhjelperdeg.no Vis mer


Nettmøte: Spør advokaten om ekteskapet

Har du noen juridiske spørsmål om ekteskapet? Onsdag 22. november klokken 12 stiller advokat Per Racin Fosmark til nettmøte her på DinSide, i samarbeid med advokatenhjelperdeg.no.

Fosmark jobber til daglig som advokat og partner i advokatfirmaet Eckhoff, Fosmark & Co, med blant annet familierett som spesialområde, og er en av advokatene som har utviklet risikotesten.

Du kan sende inn ditt spørsmål allerede nå. Send en e-post til juss@dinside.no.

Vi kan ikke love at alle henvendelsene vil bli besvart, men at alle som får svar vil bli anonymisert - og at dine opplysninger ikke vil lagres.

Gratis advokat

Mange røde varselflagg? Kan hende er det bare en enkel operasjon som skal til for at du er sikret. Flere steder kan du få gratis advokathjelp i opptil en halv time. Her kan du se hvor:

DinSides advokatkalkulator