T68i til ågerpriser

SUKK: Fattige mobilelskere kan kjøpe telefon på avbetaling hos Thorn. Om du har dårlig råd fra før av, vil denne løsningen gjøre vondt verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av våre lesere lurte på om det var mulig å leie eller å kjøpe de nyeste mobiltelefonene på avbetaling. Vi fant ingen som leide ut mobiler, men avbetaling er intet problem.

Dersom du ikke har noen betalingsanmerkninger får du drømmemobilen på avbetaling hos de aller fleste forhandlerne.

Ulempen er selvsagt at det koster skjorta.

Betaler nesten 4.000 kroner ekstra på tre år

Mitt førstevalg på mobilfronten er toppmodellen til Sony Ericsson T68i. Hos Thorn kan jeg få denne telefonen på ulike måter:

Jeg kan kjøpe den kontant til 6.349 kroner, eller jeg kan kjøpe den på avbetaling til 239 kroner måneden.

239 kroner i måneden høres lite ut, men i tillegg kommer ekstrabeløp som svir. For hver eneste regning du betaler kommer det nemlig 45 kroner i terminbeløp. I tillegg må du velge telefonabonnement gjennom NetCom eller You.

T68i - gjennom Thorn
BetalingsmåtePer mndTotalt
Kontant:0.-= 6.349
Avbetaling:
Nedbetalt
på 36 mnd
239.- per mnd
+ 45 per mnd i
terminbeløp
Totalt etter 36 mnd
=8.604.- +
Terminbeløp
1620.-
= 10.224
All informasjon er hentet fra Thorns nettsider og via telefon til deres kundesenter

"Friheten til å velge", sier Thorn.

Dette slagordet er vi nok ikke helt enige i. Vår påstand er at Thorns kundegruppe egentlig ikke har noen frihet å skryte av.

Har du nok penger, kjøper du det du vil ha. Og betaler kontant. Har du lite penger akkurat nå, velger du kanskje avbetaling. Uansett hvor fristende dette virker i vellagde reklamekampanjer, så forstår nok de fleste at dette vil være et langt dyrere alternativ.

Det er altså lysten på nye produkter, kombinert med stram økonomi som gjør at de fleste av oss - undertegnede inkludert - av og til faller for fristelsen.

Flexifinans

Tallene i tabellen ovenfor er basert på at du betaler minimumsbeløpet per måned. Minimumsbeløpet utgjør her 239 kroner i måneden, og betaler du kun dette beløpet per måned vil regningen bli som vist ovenfor.

For hver måned vil du motta en kontooversikt fra Thorn. Den skal inneholde spesifikasjon av gammel saldo, siste måneds belastninger og innbetalinger på kontoen, påløpte renter og omkostninger, ny saldo samt tilgjengelig kreditt.

Du kan imidlertid redusere totalbeløpet ved å betale inn mer per måned, eller om du vil - betale minimumsbeløpet i en liten periode - for så å cashe inn hele beløpet.

Vi anbefaler deg å betale inn så mye du kan med en gang for å redusere kredittkostnadene.

I følge Thorns nettsider er dette kredittkostnadene ved Flexifinans:

 • Kontohaver er inneforstått med at det belastes etterskuddsvis månedsrente med p.t. 1,75% av det til enhver tid utestående beløp.
 • I tillegg kommer et månedlig termingebyr på kr. 45,-.
 • Kontohaver kan når som helst betale et høyere beløp enn det avtalte minimumsbeløpet pr. måned, herunder kan hele gjelden innfris.
 • Ved manglende innbetaling kan konto belastes med morarente i samsvar med morarentelovens betingelser. Ved manglende oppgjør av kontoen, vil inkassoomkostninger kunne påbeløpe i samsvar med inkassolovens bestemmelser. Videre vil eventuelle omkostninger i anledning rettslig inndrivelse av kravet kunne påløpe.
 • Effektiv rente ved gjennomsnittlig saldo:
  kr. 1.000,- 23,14%

  kr. 10.000,- 29,84%

  kr. 20.000,- 26,45%