Syvsovere dårligst på skolen

Et nytt studie fra Sverige viser at tenåringer som sover lenge om morgenen er de som presterer dårligst i skolearbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I studiet kommer det frem at det var dem som sover i gjennomsnitt 8,5 timer i ukedagene, og nesten ti timer i helgene, som presterte dårligst i forhold til skolearbeidet, skriver Dagens Medisin.

Jenter var overrepresentert i denne gruppen, og forskerne mener det antyder en sammenheng med puberteten.

Undersøkelsen i Sverige er gjort ved det Karolinska Instituetet i Solna. Studiet inkluderte 1800 ungdommer i 7.klasse. Elevene ble delt inn i fire grupper; ”kort-sovere”, ”morgenmennesker”, ”kveldsmennsker” og ”lang-sovere”.

Blant disse gruppene fant forskerne også ut at de som er mest opplagt på kveldstid, og sover lengre i helgene, i gjennomsnitt er trettere i løpet av skoledagen. Disse ungdommene har i tillegg oftere mageproblemer og hodepine. De klarer heller ikke skolearbeidet så godt som de elevene som er opplagt om morgenen.

- Ungdom som er lenge oppe om kvelden må likevel stå tidlig opp for å gå på skolen. De får søvnunderskudd. Det er klart bevisst at dem som har søvnmangel, fungerer dårligere intellektuellt, sier overlege Harald Eie ved seksjon for klinisk nevrofysiologi på Akershus universitetssykehus til Dagens Medisin.

Han har ikke sett studien, og vil derfor bare uttale seg på generelt grunnlag.

For dem som er ”lang-sovere”, men allikevel ikke blir uthvilt, beskriver han problemet som mer komplisert.

- Det kan være mange grunner til at de ikke blir uthvilt. Fysiske årsaker kan forklare situasjonen. Det fines mennesker som kan sove halve døgnet, men likevel er stuptrette. Det er heller ikke bare antall timer man sover, som er avgjørende. Kvaliteten på søvnen er viktig. Depresjoner, muskelspenninger og dopmisbruk kan påvirke søvnkvaliteten. Søvn kan også ”brukes” som et middel for å trekke seg tilbake og isolere seg. I det hele finnes det er rekke kompliserte sammenhenger som påvirker søvnen, sier Eie til Dagens Medisin.

Mozon.no, 21.08.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!