<b>JA, TAKK:</b> Syv av ti nordmenn sier ja til å registrere bilde og fingeravtrykk i folkeregisteret.  Foto: COLOURBOX/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JA, TAKK: Syv av ti nordmenn sier ja til å registrere bilde og fingeravtrykk i folkeregisteret. Foto: COLOURBOX/OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Syv av ti vil registrere fingeravtrykk

Kan bli en realitet med moderniseringen av folkeregisteret.

Ifølge Skattedirektoratet har dobbelt så mange blitt utsatt for ID-tyveri i løpet av det siste året. Dette bekreftes også av Politiet, som uttaler at svindelaktiviteten aldri har vært høyere.

Samtidig viser en undersøkelse utført av TNS Gallup for Skattedirektoratet og Norsis at syv av ti vil knytte bilde eller fingeravtrykk til sin identitet i folkeregisteret for å sikre den mot misbruk.

Med moderniseringen av folkeregisteret går mot helt nye løsninger innen ID-sikkerhet.

Pass på: Her blir kortet ditt kopiert

Bekymringsfull økning

Gjennom undersøkelsen har befolkningen for første gang blitt spurt om holdninger til å knytte bilde og fingeravtrykk til sine opplysninger i folkeregisteret for å sikre sin identitet. Ved å knytte bilde og eller fingeravtrykk til informasjon om den enkelte i folkeregisteret vil man øke sikkerheten til identiteten til den enkelte.

- ID-tyveri er blitt et nytt kriminalitetsområde. Økningen i antall ID-tyverier er bekymringsfull, og vi må sikre identiteten til den enkelte bedre, på samme måte som vi sikrer boligen vår med lås og alarm, og har startsperre på bilen. Skatteetaten, som forvalter folkeregisteret, mener at det bør settes i gang en del tiltak for å styrke norsk identitetssikkerhet, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Syv av ti er villig til at det knyttes bilde til sine folkeregistrerte opplysninger. Menn er i noen grad mer positive til dette enn kvinner. 78 prosent er villig til at fingeravtrykk knyttes til sine folkeregistrerte opplysninger. Menn og kvinner er mer på linje i dette spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arbeidsledighet kan gi mer ID-tyveri

Folkeregisteret må moderniseres

Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: SKATTEDIREKTORATET
Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: SKATTEDIREKTORATET Vis mer


En modernisering av folkeregisteret så vel som en gjennomgang av rutinene for ID-kontroll i samfunnet vil bli viktig i arbeidet mot ID-tyverier.

Holte påpeker til DinSide at det er politikerne som beslutter om og eventuelt når en slik ordning skal innføres.

- Vi vil legge til rette for bruk av bilde og fingeravtrykk når vi moderniserer folkeregisteret. På denne måten kan vi med større sikkerhet knytte den registrerte identiteten til den personen som står foran skranken og skal ha pass, bankkort eller førerkort. I dag er det for enkelt å skaffe seg pass eller svindle seg til trygderettigheter på grunn av manglende ID-kontroll og falsk identitet, sier Holte i pressemeldingen.

Les også: Din skatt i 2014

Slik kan det fungere i praksis

Skattedirektøren ser for seg at en slik innsamling/registrering kan skje i tilknytning til at man får pass eller må fornye passet. En annen mulighet er at innsamlingen kan gjøres i tilknytning til nasjonalt ID-kort hvis det blir en realitet.

- Det er viktig med en helhetlig identitetsforvaltning slik at vi, UDI, politiet og andre jobber på samme måte med dette, sier han til DinSide.

Skattedirektoratet foreslår dessuten en sikrere innrullering av personer i folkeregisteret og en bedre kontroll med hvem som får D-nummer. Politiet, UDI, NAV og bankene bruker opplysningene som er registrert i folkeregisteret til å utstede pass, bankkort, og gi trygdeytelser med mer.

- I dag kan ikke alle brukerne av folkeregisteret se hvilken identitetskontroll som er foretatt før en person får tildelt et D-nummer. Da vet eksempelvis ikke banken hvilken identitetskontroll som er foretatt når en person søker om bankkort eller førerkort. Dermed kan personer med falsk identitet få tilgang til det norske samfunnet og rettigheter som de ikke har rett på, påpeker Holte til DinSide.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her