<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Syng deg friskere!

Magetrøbbel? Å synge kan være en enkel medisin, ifølge svensk forsker.

Publisert
Sist oppdatert

Å synge kan hjelpe på urolig mage, melder Expressen på nett.

Christina Grape, sykepleier ved mage- og tarmavdelingen på Ersta sjukhus i Stockholm tok for ett år siden initiativet til studien ”Magmunnarna”:

Hun har nå studert sangens effekt på personer med IBS, eller urolig mage.

Les også: Synger bort snorking:

- Tidligere forskning har vist at IBS-pasienter har lavere nivåer av oksytosin, men i ”Magmunnarna” så vi at hormonnivåene økte etter sangtimene, forteller Grape til Expressen.

Oksytosin kalles også fred-og ro-hormonet i kroppen.

Føler seg bedre

- Å synge i kor er dessuten sosialt og gruppedynamikken skaper en positiv spiral som gir energi. Det gjør at sangerne føler seg bedre og takler vansker bedre, sier sykepleieren.

–Rent fysisk trenes mellomgulvet gjennom at pustemuskulaturen brukes, forklarer hun.

Ideen til prosjektet fikk sykepleieren da hun selv oppdaget hvor bra hun hadde det både fysisk og psykisk etter sangtimene sine.

Les også: Smart med gitar:

Brukes i helseomsorgen

Sang brukes allerede som helseomsorg i ulike sammenhenger i Sverige. I fjor startet Apoteket og Kungliga Operan en sangskole på nettet. Det finnes til og med svenske bedrifter som har korsang i helseomsorgsarbeidet på arbeidsplassen.

I en del fylker finnes ”Jeg kan ikke synge”-kor eller ”Alle kan synge”-kor, noe som også finnes i Norge.

Les også: Jodle deg frisk:

Her hjemme er sanger og dirigent for koret Grex Vocalis, Carl Høgset, mannen bak ”Alle kan synge”-korene, som har blitt mottatt med stor respons. Han har stor tro på de svenske forskningsfunnene.

- Når du øver deg til å bruke musklene i underliv og mellomgulv og bruker pusten er det veldig sunt for kroppen, ikke minst for lungene. Det som også skjer er at når man virkelig arbeider intenst med sangen, så virker endorfinene slik at man blir oppstemt, sier Høgset til Mozon.no.

Engasjere seg følelsesmessig

Men det psykiske aspektet er like viktig, ifølge dirigenten.

- Det å engasjere seg i en sang er også å engasjere seg følelsesmessig, og det er veldig bra for oss. Og dette med fellesskapet, for eksempel i et kor, det gir en følelse av samhørighet, sier Høgset.

Les også: Musikken avslører deg:

Han viser til en tysk undersøkelse som har sammenlignet en gruppe der deltakerne hadde sunget i kor i 30 år med en gruppe som ikke hadde sunget aktivt.

- De som hadde sunget i 30 år var klart friskere enn de som ikke hadde gjort det. De taklet hverdagslivene og ”vondtene” sine mye bedre, sier Høgset.

Må lytte aktivt

Høgset sier det dessuten er sunt å lytte til musikk, men det holder ikke å bare sette på en plate i bakgrunnen.

- Du må lytte aktivt. Musikk har nemlig den virkningen på oss at den engasjerer oss når vi hører aktivt på den, og den rører oss. Bare se på de aller minste barna: Når de hører musikk, så begynner de å bevege seg, sier han.

Høgset legger til at for noen er dessuten det å høre en bestemt sang forbundet med noe spesielt, og mange blir rørt av en type musikk eller en spesiell sang.

- Det er sunt å få en tåre i øyekroken når man hører musikk, fordi det er et tegn på at følelsene får utløp, sier han.

Amerikanske forskere mener det å lytte til musikk etter operasjonen vil gi mindre smerter:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer