Syng deg frisk

Har du problemer med magen? Ta en trall.

Jahn Teigens "Bli bra igjen" kan få en ny mening etter at svenske Christina Grapes studie er fullført. Grape tror du kan bli bra igjen av å synge.

Trenger bevis
Det er korsangen som skal studeres, skriver Aftonbladet. Studien har som mål å bevise at korsang har en helbredende virkning på pasienter med irritabelt tarmsyndrom.

Neste uke starter koret Magmunnarna på Institutionen för Folkvetenskap ved Karolinska Institutet i Sverige. Koret består av personer med irritabelt tarmsyndrom.

- Det er bevist at sang har en beroligende effekt gjennom økningen av kroppens eget beroligende hormon oxytoxin, sier Grape ifølge Aftonbladet.

Det finnes imidlertid ingen bevis på at sang kan lindre syndromet ennå. Det skal Grape gjøre noe med.

Puster feil
Koret skal møtes ukentlig i et år. De skal drive med sang, pust og avslapning.

- Det er viktig for en IBS-pasient å lære seg å puste rett. Når man har vondt i magen, puster man langt opp i halsen. Synger man, må man puste dypere ned i kroppen, sier Grape.

Når man puster dypt, masseres tarmene, noe som lindrer magesmertene.

Grape tror også at det sosiale samværet kan virke positivt på deltakerne. Irritabelt tarmsyndrom er vanskelig å behandle, og det finnes ingen medisiner mot sykdommen.

Ifølge Helsenett.no lider omtrent 15 prosent av den norske befolkningen av irritabelt tarmsyndrom. Flere kvinner enn menn har sykdommen. Symptomer er løs, treg eller vekslende avføring, magesmerter og luftplager.

Også jodling skal være veldig sunt.

 

Mozon, 9.5.2006