Innen 10-14 dager hadde stamcellene begynt jobben med å reparere hornhinnen. Foto: colourbox.com
Innen 10-14 dager hadde stamcellene begynt jobben med å reparere hornhinnen. Foto: colourbox.comVis mer

Synet tilbake på to uker

Oppsiktsvekkende teknikk gir synet tilbake på kort tid. Billig, smertefritt og enkelt.

Den enkle og skjøre lille saken har i lang tid vært til hjelp for personer som trenger bedre syn.

Men nå går det mot at plastikkdingsen kan gjøre lagt mer enn å bare forbedre synet.

For noen uker siden skrev DinSide Helse om en ny innovativ kontaktlinse som inneholder medisiner. Kontaktlinsen forsyner øyet med bestemte mengder medisin, og er først og fremst egnet for pasienter med grønn stær.

Nå har andre forskere kommet opp med en annen innovativ kontaktlinse som retter opp synet til pasienter som har fått skader på hornhinnen. Kontaktlinsen inneholder stamceller.

Bruker du kontaktlinser? 40 prosent gjør denne feilen
Les også: Du kan bli feit av kontaktlinsen
Linsekjøpere på nett slurver mer

Limte seg til kontaktlinsen

Forskere fikk ideen da de oppdaget at stamceller fra hornhinnen, faktisk limte seg fast til kontaktlinsene.

Hornhinnen er den fremre gjennomsiktige delen av øyet som dekker regnbuehinnen (iris), pupillen og øyets fremre kammer, ifølge Wikipedia.

Forskerne tok ideen et steg videre og gjorde tester på tre pasienter som var blinde på ett øye. Forskerne tok stamceller fra det friske øyet, og la cellene i kontaktlinser som kunne brukes i ti dager i strekk.

Innen 10-14 dager hadde stamcellene begynt jobben med å reparere den ødelagte hornhinnen, ifølge teknologimagasinet Gizmag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror du dine egne øyne?

Billig og enkel

- Prosedyren er veldig billig og enkel. Til forskjell fra andre teknikker trenger man ingen fremmede produkter, verken fra dyr eller mennesker. Man trenger kun blod fra pasienten selv, sier studieleder Dr. Nick Di Girolamo ved University of New South Wales i Australia.

Av de tre pasientene, var to fullstendig blinde. Nå kan de begge lese store bokstaver på en bokstavtavle. Den tredje pasienten, som tidligere kunne lese de øverste radene på en bokstavtavle, består nå synstesten som må gjennomføres for å få førerkort.

Øynene dine burde lese dette

Men forskerteamet lar seg likevel ikke bli overbegeistret helt ennå, da de ikke vet om synskorreksjonen vil vare. Pasientene har imidlertid gledet seg over å ha bedre syn i hele 18 måneder, som definitivt er oppmuntrende, ifølge ekspertene.

De mener at teknikken også kan egne seg for de som har dårlig syn på begge øynene.

Stamceller fra andre steder

- En av pasientene våre hadde øyesykdommen aniridia (manglende regnbuehinne, som er den fargede delen av øyet, red.anm.), som berører begge øynene. Istedenfor å ta stamceller fra den andre hornhinnen, tok vi dem fra et helt annet område på øyet, som også inneholder stamceller, forklarer Di Girolamo.

Sykdommer som berører hornhinnen er en av de vanligste årsakene til blindhet. Ifølge Verdens helseorganisasjon blir cirka 1,5 millioner mennesker blinde på ett øye hvert år på grunn av skader på hornhinnen.

Les også: Blinde får synet tilbake ved å få operert inn bioniske øyne

Forskerne håper at teknikken i fremtiden vil kunne brukes på pasienter som har mistet synet under andre omstendigheter. De ber nå om finansiering til å kunne fortsette med prosjektet.