Synes det er greit å spørre om graviditet under jobbintervju

Det mener en rekke ledere, selv om det er ulovlig.

<b>ULOVLIG:</b> Spesielt mannlige ledere mener det er greit å spørre om familieforøkelse i jobbintervju, til tross for at det er ulovlig. Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over Press
ULOVLIG: Spesielt mannlige ledere mener det er greit å spørre om familieforøkelse i jobbintervju, til tross for at det er ulovlig. Foto: Bubbles Photolibrary / Alamy/All Over PressVis mer

Under et jobbintervju kan ikke arbeidsgivere spørre kvinner om de er, eller planlegger å bli, gravide. Men her er det mange som synder, viser Proffice´ arbeidslivsundersøkelse, hvor spesielt mannlige ledere mener det er greit å spørre om familieforøkelse i jobbintervju, til tross for at det er ulovlig.

Samtidig slår undersøkelsen fast at én av tre ledere er skeptiske til å ansette gravide.

Men hva bør man faktisk svare i et jobbintervju, hvis dette spørsmålet skulle dukke opp?

LES OGSÅ: Bør arbeidstakere følge dette rådet?

Mye diskriminering av gravide

Undersøkelsen, som er gjennomført blant 2.500 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1.000 ledere, viser at hele 44 prosent av lederne mener det er greit å spørre om en jobbsøker planlegger familieforøkelse. Og det gjelder hele 53 prosent av de mannlige lederne, mot 26 prosent kvinnelige ledere.

Videre viser undersøkelsen at over halvparten av lederne, av begge kjønn, har forståelse for at bedrifter ikke vil ansette gravide.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: LDO
Likestillingsombud Sunniva Ørstavik. Foto: LDO Vis mer


At mange opplever å bli spurt om graviditet og familieforøkelse under jobbintervjuer, bekreftes av Likestillingsombudet, som synes resultatene i undersøkelsen er opprørende.

- Dessverre overrasker det meg ikke med tanke på hvor mange henvendelser vi får om dette. Graviditetsdiskriminering er det temaet vi får aller flest henvendelser om, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Dinside.

Hun legger til at dette er alvorlig både for de som rammes, og for samfunnet.

- Vi kan ikke ha et arbeidsliv som er uforenlig med det å stifte familie, understreker Ørstavik.

LES OGSÅ: Her blir det flere arbeidsledige i 2015

Dette bør du svare

Guri Nilsen i Adecco. Foto: ADECCO
Guri Nilsen i Adecco. Foto: ADECCO Vis mer


Guri Larsen, direktør i Adecco Search&Select, sier til Dinside at hun syns det er klønete av arbeidsgivere å spørre om dette, ikke minst fordi det i ettertid uansett ikke kan bli brukt mot en arbeidstaker som skulle bli gravid etter ansettelse.

Men hva svarer man egentlig, om spørsmålet skulle dukke opp, uavhengig av planer på familiefronten?

Guri Larsen tror det å svare ærlig på at man planlegger graviditet innen nær fremtid kan bli brukt som argument mot å ansette personen.

Derfor, og fordi det ikke er lov å spørre om graviditet, råder hun alle om å svare nei om de skulle bli spurt om dette.

- Svar at du ikke har umiddelbare planer om å få barn, og at du er på jobbintervju fordi du er på jakt etter en ny jobb og nye utfordringer, sier Larsen

- Hvis du som kvinne blir spurt om graviditet på intervju, så er du i din fulle rett til å svare akkurat det du vil. Fordi det er arbeidsgiverens ansvar å følge loven, sier likestillingsombudet når vi spør henne om hva kvinner i en slik situasjon bør gjøre.

LES OGSÅ: Nei, dette har sjefen din ikke lov til