Ikke alle er like uskyldige under sola. <i>Foto: Annina V.</i><br />
 Foto: annina v
Ikke alle er like uskyldige under sola. Foto: Annina V.
Foto: annina vVis mer

Syndere i sommersol

Det kan nok virke uskyldig ved første øyekast - men disse syv sommerlettvinthetene kan koste deg dyrt. Her er sommertabbene du bør unngå.

Drikke på offentlig sted

Nå skal vi ikke påstå at vi nødvendigvis liker det, men det er nå en gang sånn at det er ulovlig å innta alkohol på offentlige steder. Nå er heldigvis lovens lange arm ganske romslig på dette punktet, om en er litt diskret og oppfører seg pent. Men sjangling nedover Karl Johan, med en liten brun flaske i lanken, er ingen god idé for feriebudsjettet.

Tatt på fersken? Dette kan komme til å koste deg fra 2.000 kroner.

Urinering på offentlig sted

Dette er kanskje ikke et spesielt sommerproblem - men sjansen for at en løfter på skjørtet bak en busk øker i takt med temperaturen. Forholdene ligger ikke helt til rette for dette når gradestokken nærmer seg minus 25 grader. Må man, så må man - og klarer du ikke å holde deg bør du være diskret. Ellers kan du risikere å bli tatt for blotting samtidig.

Tatt på fersken? Etter den søte kløe kommer den sure svie: Dette kan koste omtrent 3.500 kroner.

Blotting

Det er varmt og sommer i luften, og klærene faller av. Du er fri som fuglen og soler deg slik gud har skapt deg. Uansett hvor deilig du måtte synes at det er: Du må på en nudiststrand om du har lyst til å sprade rundt i nettoen. Er du på et offentlig sted, vil det koste deg dyrt.

Tatt på fersken? Her begynner bøtene på 3.000 kroner, og stiger i takt med ugrei oppførsel.

Sommersyndene

Har du syndet i sommer? (Avsluttet)
Ja(51%) 436
Nei(42%) 361
Husker ikke(6%) 53
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Småsmuglig

Aldri er kontrollen så stor i farvannet mellom Norge og Sverige, som i de glade, lyse sommermånedene. Vil du på død og liv fylle opp barskapet - hvorfor ikke ta turen flere ganger?? Med en kjapp båt tar det kun et par timer.

Tatt på fersken? Tar du med deg 5-10 l brennevin eller 10-20 l hetvin vil du få en bot på mellom 3.000 og 6.000 kroner. Det samme gjelder for 5-10 kartonger med røyk. Tar du med deg så mye at det kan se ut om om du handler for andre eller har tenkt å selge videre kommer bøtene fort på mellom 10.000 og 20.000 kroner.

Forsøpling

Det er stort sett om sommeren vi står for de store forsøplingssyndene. Picnic i parken eller engangsgrill på svaberget, poser med rekeskall og tomme ølflasker: Det kan være veldig fristende å sette dem fra seg. Men husk bare: Det kan bli dyrt.

Tatt på fersken? Bot på 1.000 kroner.

Ordensforstyrrelse

Det gjelder å holde stilen, selv om en kanskje har fått i seg en halvliter eller to for mye. Bøtene for ordensforstyrrelse, som i de fleste tilfeller er en eufemisme for fyllebråk, svir. Og pass på: Blir du tatt i helgen, det vil si en gang mellom fredag ettermiddag og søndag natt blir boten dobbel.

Tatt på fersken?: Bråker du i fylla i helgen - er til sjenanse for andre: Bøter begynner på 3.500, men på en lørdag vil det koste 7.000.

Glem denne om du har planer om å sette deg bak et ratt etterpå. Foto: Salomé.
Glem denne om du har planer om å sette deg bak et ratt etterpå. Foto: Salomé. Vis mer


Rattfyll

Trass i store avisoppslag den siste tiden: Det er fremdeles rimelig godt innprentet i den norske folkesjelen at en ikke kjører bil i fylla. Båt og sykkel, derimot, trekker de fleste på skuldrene av, og tenker det går jo så greit. Samtidig er det veldig lett for at en bare tar seg fire halvlitere for mye på vei hjem fra jobb - og en vil jo ikke la sykkelen stå igjen, de blir jo så fort stjålet. Vi kan alle unnskyldningene, men det kan politiet og! Når det kommer til fyll på sjøen er rådet enkelt: Vent til ankerdrammen!

- Når det gjelder sykling er det hverken satt en fast promillegrense eller faste rammer for bøter, sier Jan Kristiansen Politioverbetjent i trafikkorpset. - Når det gjelder sykler er det en litt mer skjønnsmessig vurdering av forholdene på stedet, for eksempel alvorlighetsgrad til om det skjer skader.

I de aller groveste tilfellene kan du risikere fengselsstraff og å miste førerkortet.

Promillegrenser på sjøen:
Om vi holder oss til fritidsbåter og småbåter på under 15 fot gjelder følgende promillegrenser/bøtesater på sjøen:

 • 0,8 - 1,1 promille: 5.000 kroner. (Litt avhengig av hvor mye du tåler: Dette er en to-tre halvlitere.)
 • 1,1-1,3 promille: 10.000 kroner.
 • 1,3 - 1,8 promille: Betinget fengsel pluss bot (cirka 10.000 kroner).
 • Over 1,8 promille: Ubetinget fengsel.
 • Blir du tatt såpass mange ganger for båtfylla at du blir regnet som en ikke-edruelig person kan du miste førerkortet også.

  Tatt på fersken? Du kan risikere ubetinget fengsel og 10.000 kroner i bot for rattfyll på sjøen, og et par tusenlapper om du blir tatt for fyllesykling. Sannsynligheten er stor for at du slipper litt lettere unna.

  Størrelsen på bøtene kan variere fra distrikt til distrikt - og også fra tilfelle til tilfelle. Som hovedregel gjelder at jo penere og mer ydmykt du oppfører deg, jo mindre blir boten. Disse prisene er fra Oslo Politidistrikt og oppdatert juli 2006.

  Om du lurer på hvor mye du har i promille kan du prøve DinSide Motors promillekalkulator!

  Artikkelen er tidligere publisert på DinSide.