Synder i søvne

Om natten skjer de merkeligste ting. Noen av oss vandrer rundt, tømmer kjøleskapet eller har sex uten å åpne øynene. Går du i søvne?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søvngjengeri er et pussig fenomen som mange mennesker opplever en eller flere ganger i løpet av livet. Fenomenet er ikke farlig i seg selv men kan sette deg i en situasjon hvor du helst ikke vil befinne deg uten åpne øyne.

For mens barn ofte går i søvne uten at det fører til problemer har vi voksne en større risiko for å skade oss. Det er kjent at mennesker har gått gjennom glassdører, hoppet ut av vinduer og kjørt bil mens de teknisk sett fortsatt sover.

Frikjent for sove-sex
Et av utslagene ved søvngjengeri kan være seksuelle tilnærmelser. Spesialister på søvnlidelser kjenner til flere tilfelle hvor søvngjengere har begått alt fra vanlige seksuelle tilnærmelser til seksuelle overgrep uten å være ved bevissthet. Tilstanden har fått det engelske faguttrykket sexsomnia.

I fjor ble en 34 år gammel mann frikjent for en voldtekstanklage i Inderøy Tingrett. Dommerne trodde på mannen som mente at han rett og slett sov mens samleiet ble gjennomført. En slik handling er sjelden - men slett ikke utenkelig i følge ekspertene.

- Uavhengig av hvor uvanlige eller voldsomme handlingene er kan søvngjengeren som regel ikke huske noe som helst av det morgenen etter. Mennesker som lider av sexsomnia har som regel også problemer med andre søvn-lidelser som søvngjengeri, sengevæting eller pustestans i løpet av natten, mener Christian Guilleminault ved Stanford University.

Voldsomme angrep på kjøleskapet er også blant de mer uvanlige søvnlidelsene. Et trekk ved søvnspiserne er IKKE at de setter seg pent ned og smører en brødskive med servelat mens de snorker. Langt vanligere er det å spise opp alt smøret i kjøleskapet, eller hive i seg salt rett fra saltbøssen.

Levende drømmer
Årsakene til søvngjengeri kan være mange og kompliserte. Ved Stanford University Sleep Disorders Clinic i USA mener forskere at det finnes en sammenheng mellom søvngjengeri og pusteproblemer på grunn av allergi eller hovne mandler. Denne sammenhengen har de ennå ikke klart å påvise hos voksne mennesker.

Ved en søvnklinikk i Minnesota har forskere derimot funnet en sammenheng mellom søvngjengeri og risiko for andre kognitive lidelser som Parkinssons sykdom. Her mener man at det er snakk om en feil i nervesignalene i kroppen under søvn som kan forårsake problemene.

- Ved såkalt REM-søvn er musklene i kroppen fullstendig paralysert. Det betyr at du godt kan drømme om å drepe svigermor uten at det er noen risiko for at du faktisk gjør det i virkeligheten.

- Men noen mennesker har en uvanlig form for søvn slik at kroppen faktisk kan fungere i REM-fasen hvor drømmene opptrer. Resultatet kan bli en søvngjenger som sparker, slår, løper rundt eller skader sine nærmeste, forklarer lege Mark Mahowald ved Minnesota Regional Sleep Disorders Center til nettmagasinet WebMB.

Ingen vidunderkur
Det finnes ingen klare svar på hva som kan hjelpe mennesker med alvorlige søvnforstyrrelser. Men en viktig start er å innse at søvngjengeri er et reelt problem og oppsøke en lege eller psykolog for å forsøke å løse problemet.

For de som ikke er hardest rammet kan også noen gode søvn-tips være med på å redusere risikoen for søvngjengeri. Det finnes mange ting du kan gjøre med kosthold, døgnrytme og stress som vil gjøre det lettere å sove godt om natten.

LES MER HER: SLIK SOVER DU GODT

 

Mozon.no, 23.09.2005