Sykt reiseforbud

Har du vært syk, risikerer du å bli nektet sydenferie. Overser du forbudet, kan det bli svært dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje det nettopp er i tiden etter en litt alvorlig sykdom at folk virkelig trenger en pause fra hverdagens stress og mas.

For mange vil en tur til Syden være et bra valg. Men det er dessverre ikke reiseforsikringsselskapene helt enige i.

Ingen erstatning

Ifølge Europeiske Reiseforsikring er det nemlig en rekke forhold som kan bety at du får husarrest i ditt eget land.

Informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, viser til vilkårene fra Europeiske Reiseforsikring. Selskapet erstatter blant annet ikke:

  • Utgifter som skyldes eksisterende og kjent sykdom eller kronisk lidelse, og hvor det allerede foreligger et kjent behandlingsbehov, eller dersom komplikasjoner eller forverring vil være påregnelig.
  • Utgifter som skyldes sykdom eller lidelser som er kjent før reisen, når reisen foretas for å konsultere lege eller få behandling/operasjon, eller dersom komplikasjoner/forverring oppstår i tilknytning til legekonsultasjon/behandling/operasjon.
  • Utgifter som skyldes sykdom eller lidelse som er kjent før avreisen, når behandling/operasjon er planlagt/forespeilet, men av tidsmessige, kapasitetsmessige eller andre grunner ikke er gjennomført.
  • Utgifter til fortsatt behandling i utlandet etter eget ønske når det medisinsk sett er forsvarlig med hjemtransport til Norge.
  • Utgifter som skyldes svangerskap eller frivillig avbrytelse av dette. Herunder sykdommer eller sykelig tilstand i forbindelse med svangerskapet. Alvorlige, uventede komplikasjoner som inntreffer før den 36. svangerskapsuke er omfattet.
  • Merutgifter som følger av feilbehandling eller feilmedisinering.
Trosser du forbudet og reiser likevel, kan det bli svært dyrt. Skulle uhellet være ute, kan du nemlig fort bli sittende med regningen for sykehusopphold og hjemsendelse selv.

Forbudsparagraffene vil antagelig ikke være nevneverdig forskjellige selv om du spør andre forsikringsselskaper.

- Vilkårene som gjelder for sykedelen i Gjensidige NOR Forsikrings reiseforsikring (punktene nevnt ovenfor, red. anm.) er nesten identiske med vilkårene til Europeiske Reiseforsikring, bekrefter informasjonsdirektør i Gjensidige NOR Forsikring, Kjerstin Hauk-Hansen.

Syk eller frisk

Reglene betyr altså i realiteten at en person som kanskje føler seg frisk, vil være syk i forsikringsselskapet øyne.

For går du eventuelt til oppfølgende behandling etter en operasjon, kan dette uten tvil tolkes som om at du ennå ikke er frisk - selv om du ikke føler det slik selv.

Det er nok også verdt å være oppmerksom på at det er selskapet som har det endelige ordet når det skal avgjøres om en sykdom burde være "kjent" eller ikke. Eller om det må være "påregnelig" at det skjer en forverring eller komplisering av en eksisterende sykdom.

Ta kontakt

- Vi anbefaler kronisk syke og andre som er usikre på sin situasjon om å ta kontakt med selskapet før avreise. Selskapet kan da si ja eller nei til spørsmål om reisesykeforsikringen vil dekke en eventuell forverring av eksisterende situasjon. De som spør får altså enten et klart ja, eller klart nei, sier Jack Frostad.

Frostad poengterer at reiseforsikringen fremdeles vil gjelde for andre typer sykdommer.

- Det er verdt å presisere at de personene det her gjelder naturligvis får vanlig reiseforsikring - bare ikke forsikring som gjelder en allerede etablert sykdomssituasjon som man er under behandling for. Det er en rekke kroniske lidelser som folk behandles for som vi sier ja til. Dette kan eksempelvis være diabetes, sier han.

Ifølge Frostad er det heller ikke mulig å tegne tilleggsdekninger for å sikre seg mot forverring av allerede kjente lidelser.