Sykkel: Ikke spar deg blakk

Faller du for fristelsen og kjøper en av de billigste syklene i butikken, kan du fort ende opp med å spare deg til fant.

Et sikkert sparetips er å la bilen stå hjemme, og begynne å sykle til og fra jobben. Det finnes faktisk svært få økonomiske argumenter for ikke å ta sykkelen fatt.

At du ikke har din egen sykkel, er et eksempel på et dårlig argument. En helt ny sykkel som er brukbar i hverdagen, trenger slett ikke koste noen formue. Vi har hentet inn priser fra fem forhandlere. Vi ba dem om pris på dyreste og billigste sykkel. I tilleg ba vi dem anslå en minstepris man bør strekke seg til for å være sikret en viss kvalitet.

Dette koster en hverdagssykkel:
 Billigste:Dyreste:Anbefalt pris:
Oslo
Sportslager:
1.900 kr.40.000 kr.Ca 3.000 kr.
Intersport:1.990 kr.16.999 kr.3.999 kr.
G-Sport:1.998 kr.34.998 kr.Fra 3.500 kr.
Oslo sykkel service:1.900 kr.30.000 kr.Fra 4.000 kr.
Regent Sport:2.390 kr.6.500 kr.Ca 3.800 kr.

Her er svarene vi fikk:Velg en hybrid

Som det går frem av tabellen kan du få en god hverdagssykkel til 3.000 kroner. Det er mindre enn prisen på seks månedskort hos Oslo sporveier. Det snakk om moderne sykler med opptil 27 gir.

Forhandlerne er litt uenige om hvilken type sykkel du bør velge. De satser på sine egne merker, og snakker varmt for dem. De fleste forhandlerne var enige om at en hybridsykkel er best til bybruk. Forskjellen mellom en hybrid og en off-road sykkel, er at hybridene har større og smalere hjul.

Barnesykler får du ifølge forhandlerne fra 699 til 4.000 kroner.

Dyrt vedlikehold

Utgiftene til vedlikehold er lett å glemme når du vurderer å kjøpe en skinnende ny sykkel. Vedlikehold av en off-road sykkel koster betydelig mer enn vedlikeholdet av en enklere modell.

- Du må regne med fra 1000 til 2000 kroner i vedlikeholdsutgifter på en off road-sykkel. Utgiftene til vedlikehold av en syv girs-sykkel er til sammenligning bare hundrelapper i året, sier Bowitz ved sykkelverkstedet Den Rustne Eike i Oslo.

Skikkelig vare

På grunn av spriket i vedlikeholdsutgifter mener Bowitz at man til hverdagsbruk bør velge en enklere sykkel. Men selv om du velger en syv girs-sykkel mener han at du bør spandere 3.500 for å få en skikkelig vare.

- Og skal du ha en skikkelig off-roader, bør du strekke deg til 4000-5000 kroner. En skikkelig hybridsykkel må du nok betale enda en tusenlapp for, sier Bowitz.

Brukte sykler

Vil du ha en billigst mulig sykkel, må du ut på bruktmarkedet. På politiets sykkelauksjoner kan du gjøre et kupp, og få en brukt sykkel til bare noen hundrelapper. I de fleste byer finnes det sykkelverksteder, eller andre butikker som selger brukte sykler.

Ved Felgen sykkelverksted i Oslo selger de brukte off road sykler fra rundt 1.300 kroner. De fleste koster rundt 1.500 kroner. Da har de ansatte ved verkstedet gått over sykkelen og sørget for at den er i god stand.

Også hos Den Rustne Eike i Oslo selges brukte sykler.