Sykelig sjalu

Sjalusi er som en sykdom - men heldigvis finnes det medisin. Her er tipsene du trenger:

De fleste av oss kjenner igjen den vonde følelsen av sjalusi. Er hun forelsket i en annen?

Er du sjalu? Ta testen her:

Sjalusi er helt normalt. Men for noen mennesker får de vonde følelsene så stort overtak at sjalusien blir et problem. I de verste tilfellene kan sjalusien også føre til det du frykter aller mest - at han eller hun bryter ut av forholdet.

Lyver du for kjæresten? Her er de vanligste kjærlighetsløgnene:

Sykelig sjalu
- Sjalusi er nesten som en sykdom. Men det går an å gjøre noe med det, forteller den svenske samlivseksperten Eva Rusz til avisen Aftonbladet.

Hun forteller at problemene oppstår når fantasiene tar overhånd og du blir overbevist om at partneren er utro. Løsningen er å ta kontroll over sine egne tanker.

- Den som er sjalu, vil forminske seg selv og ødelegge for andre mennesker. Det skaper uro og angst, forklarer Rusz.

- Løsningen begynner med at du innser at problemet ligger hos deg selv og ikke hos partneren. Du må øve og øve på å innse dette, og hindre fantasiene i å ta overhånd. Da er det mulig å få kontroll over sjalusien helt uten hjelp fra psykolog, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sjalusi er naturlig
- I vår kultur synes mange å mene at det er galt å være sjalu, at denne følelsen nærmest skulle slettes av følelsesregisteret vårt. Det er nok like umulig og meningsløst som å forsøke å slette følelser som sorg eller glede, mener sexolog og psykolog Elsa Almås

Det er slett ikke urimelig å føle angst eller utrygghet for å miste den man er glad i, påpeker hun. Etter oss selv er jo vår kjæreste ofte det mest dyrebare vi har å tape.

- Det er ikke galt å føle sjalusi, men det må foreligge en virkelig grunn. Og når følelsen er der, blir det så viktig å kunne behandle den på en skikkelig måte. Det gjør ikke den som sier ”Du får ikke gå noe sted uten at jeg er med deg” eller ”Du får ikke snakke med noen av det annet kjønn”, forklarer Elsa Almås.

- Er det noen grunn til din sjalusi? Her er rådene fra Elsa Almås:

Noen trenger hjelp
Behandling hos psykolog eller en samlivsspesialist kan i noen tilfeller være den beste veien ut av sjalusien. Dersom sjalusien dominerer livet ditt, vil nok både du og partneren få det mye bedre dersom dere søker profesjonell hjelp.

- Ekte sjalusi kan sammenlignes med et angstanfall. Man fanges fullstendig av en følelse av å være forlatt og alle tanker kretser rundt det, sier den danske sexologen Joan Ørting til avisen Ekstra Bladet.

Hun forteller at den som er overdrevent sjalu, kan forsøke å kontrollere partneren fullstendig for å kompensere for usikkerheten.

- Den som har det slik, bør søke terapi. For dette er en adferd som er svært destruktiv både for den som er sjalu og for forholdet, mener Ørting.

Er kjæresten din utro? Stadig flere kjøper profesjonelt sporingsutstyr for å avsløre utroskap: