Syke apotekpriser

Kjøper du tannkrem, tran og tannbørster på apoteket? Det bør du i så fall slutte med...

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Apotekene dyre

DinSides pristest av en rekke vanlige plukkvarer i de tre største apotekkjedene viser at det er langt fra lurt å kjøpe slike produkter andre steder enn i matbutikken.

I snitt betaler du hele 27 prosent mer hos apotekkjedene enn om du handler de samme varene i matbutikken Coop Prix.

Her ser du prisforskjellene på helseproduktene.

NB. Vi gjør oppmerksom på at det også er prisforskjeller mellom apotekkjedene. For eksempel er Apotek 1 jevnt over noe billigere enn de andre kjedene. For konkrete eksempler, sjekk pristabellen ved å klikke på lenken over.

117 prosent mer

Selv om de utvalgte produktene i snitt koster 27 prosent mer på apotekene, er det store forskjeller fra produkt til produkt.

For eksempel betaler du 117 prosent mer for Spenol-kremen på apoteket.

Kjøper du annet enn piller på apoteket?
Kjøper du annet enn piller på apoteket? Vis mer


I den andre enden er kondomer for eksempel bare to prosent dyrere på apoteket i snitt (og er til og med billigere på enkelte apotek), og vitaminer ligger bare seks prosent over Prix-prisen. Likevel er det overraskende at ikke ett eneste av de produktene vi sjekket, var billigere, sammenlignet med snittprisene på apotekene.

Bedring siden sist

For vel tre år siden sjekket DinSide Økonomi også prisene på helseprodukter på et apotek kontra dem man får på Prix. Den gangen fant vi at prisene på apoteket var hele 37 prosent høyere enn i matbutikken.

Med andre ord har apotekene og matbutikken rent prismessig nærmet seg hverandre - men altså bare litt. Og konklusjonen er fremdeles klar: Bruk apoteket til å kjøpe reseptbelagte medisiner - og styr unna tannbørster, krem og såpe.

Her ser du artikkelen om syke priser på apoteket fra 2002.

Tidligere monopol

APOTEKSHOPPING

Handler du ofte vanlige helseprodukter på apoteket? (Avsluttet)
Kunne ikke falle meg inn!(62%) 249
Det hender at jeg kjøper noe med, men ikke ofte.(24%) 95
Slenger ofte et eller annet med når jeg er på apoteket likevel.(14%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Frem til 2001 var det norske apotekmarkedet preget av en monopolsituasjon. De siste fem årene har det vært åpnet for konkurranse, og i dag står kjedene Apotek1, Alliance Apotek, Vitus Apotek og Ditt Apotek for nesten hele markedet i Norge.

Apotek1 er den desidert største kjeden med 219 apoteker fordelt over hele landet, og en markedsandel på over 40 prosent. Alliance er nest størst med 127 apoteker, og Vitus har omtrent 119 apoteker i Norge. Ditt Apotek er en kjede av frittstående apoteker som omfatter litt over 80 apoteker. Ditt Apotek og Vitus Apotekene er eid av samme konsern, NMD Grossisthandel AS.

Sjekk prisforskjellene på helseprodukter her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer