Blir du syk, kan du få utsatt ferien. Men ikke alltid. Foto: Stine Okkelmo
Blir du syk, kan du få utsatt ferien. Men ikke alltid. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Sykdom i ferien

Disse reglene bør du være klar over.

Ble du syk i ferien? Det kan fort skje: Du, eller en i familien din, blir syk i løp av den etterlengtede sommerferien.

Hva gjør du da? Har du rett til å utsette ferien, og hva skjer med ubetalte feriepenger? Du har i alle fall noen rettigheter - hvis du vet hva du skal gjøre.

>>> Slik holder du deg frisk på reisen

Det er ferielovens paragraf 9 som regulerer hva som skjer hvis du blir syk før eller i ferien, og rådgiver Lina Berg Valnes i Hovedorganisasjonen for handel og tjenesteyting (HSH) forklarer loven godt på HSH sine hjemmesider:

En ansatt som blir syk før den avtalte ferien skal avvikles, har rett til å få hele ferien utsatt til senere i samme ferieår.

Dette gjelder imidlertid bare hvis visse kriterier er oppfylt:

 • For det første må du kreve utsettelse av ferie senest siste dag før avtalt ferie begynner. Hvis dette ikke skjer, vil du miste rettigheter til utsettelse. Du kan likevel ha krav på nye feriedager senere i ferieåret.
 • For det andre må fraværet dokumenteres med sykemelding som bekrefter at du er 100 prosent arbeidsufør på det tidspunktet ferien skulle begynne. Her kan du ikke bruke egenmelding. Hvis du er delvis sykmeldt før ferien, skal ferien avvikles som planlagt.
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

 • For det tredje så er du forpliktet til å vende tilbake til jobb etter sykemeldingens utløp selv om den opprinnelig avtalte ferieperioden ikke er avsluttet, men arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale andre ordninger.
 • VAKSINEGUIDE: Unngå sykdom i ferien - sjekk hva du trenger!

  Hjelper ikke at barn er syke

  Men noen ganger er det andre i familien som er syke.

  Dette er, ifølge HSH, ikke grunn god nok til å få få ferien utsatt. Sykdom hos barn eller andre familiemedlemmer omfattes ikke av bestemmelsen.

  Hvis du blir syk i ferien

  Det hender dessverre også at man blir syk etter at ferien er igang. Hvis dette skjer, så kan du kreve tilsvarende antall virkedager ferie utsatt. De tapte feriedagene kan gis som ny ferie senere i ferieåret.

  Skal du ha krav på helt ny ferie, må du ha vært 100 prosent arbeidsufør i seks sammenhengende virkedager eller mer, men noen tariffavtaler inneholder et mindre restriktivt krav, så sjekk med din arbeidsgiver.

  Merk at lørdag også regnes som virkedag i ferieloven.

  Artikkelen ble første gang publisert i mai i år.