Syk på reise: Må du ha europeisk helsetrygdkort?

Ja, hvis du skal være sikret helsehjelp på utenlandsferien. Vi forteller deg hvordan du bestiller det.

<b>HUSK DETTE PÅ EUROPA-FERIEN:</b> Kun med Europeisk helsetrygdkort er du garantert helsehjelp i EØS-land. 800.000 nordmenn har kort som utløper i år. Årlig utstedes 700.000-800.000 kort, ifølge Helfo. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HUSK DETTE PÅ EUROPA-FERIEN: Kun med Europeisk helsetrygdkort er du garantert helsehjelp i EØS-land. 800.000 nordmenn har kort som utløper i år. Årlig utstedes 700.000-800.000 kort, ifølge Helfo. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er få ting som er så kjedelig som å bli syk i ferien, og spesielt om du er på reise. Men har du papirene i orden, kan du både ta igjen feriedagene når du er blitt frisk, og du du kan få erstatning for det ferien har kostet deg for det antallet dager du er «nede for telling».

I tillegg til å ha en gyldig reiseforsikring når du skal på ferie, bør alle som skal på til et EØS-land i sommer bestille og ta med Europeisk helsetrygdkort. Og er du kommet opp i pensjonsalder, bør du ta en ekstra kikk på vilkårene i reiseforsikringen din, det er nemlig ikke sikkert at den gir deg optimal dekning lenger.

Du får like rettigheter som innbyggerne

Europeisk helsetrygdkort gir deg de samme rettighetene til helsehjelp som de øvrige innbyggerne i det landet du befinner deg.

Du må imidlertid betale samme egenandel som innbyggerne må.

Kortet gjelder i alle EØS-land og i Sveits.

Husk at Tyrkia, som er et populært ferieland for nordmenn, ikke er medlem i EØS, og at Europeisk helsetrygdkort dermed ikke gjelder der!

800.000 nordmenn har kort som utløper i år

Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke utløpsdatoen. Kortene har en varighet på tre år, og du må selv huske å fornye det.

Har du helsetrygdkort?

Bruker du å ha med deg europeisk helsetrygdkort når du reiser i Europa? (Avsluttet)
Ja, som oftest(80%) 1681
Nei,aldri, jeg har ikke hørt om det(12%) 256
Nei, aldri, jeg trenger det ikke(6%) 129
Vet ikke(2%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Helfo, har 800.000 nordmenn slike kort som utløper i år. Årlig utstedes mellom 650.000-800.000 kort, og det er 2 millioner nordmenn som nå har et gyldig europeisk helsetrygkort.

Du kan enkelt bestille det på nett, ved å logge inn med MinID - og få det tilsendt hjem til postkassen din. Du må ta høyde for en leveringstid på 10 dager, men vår erfaring er at det går mye raskere enn dette.

Husk å ta med helsetrygdkortet på reisen, du må vise det frem for å kreve rettighetene dine.

Før du reiser, er det også lurt å laste ned appen «European Health insurance Card» (tilgjengelig for Apple, Windows og Android). Der kan du bla deg frem til informasjon om rettigheter og hvem du kan kontakte dersom du skulle ha behov for hjelp, i det landet du befinner deg. Via appen kan du også få en påminnelse når kortet ditt utløper.

Du trenger det ikke hos «Söta bror» eller i resten av Norden

- Når du får behov for nødvendig helsehjelp på ferie eller annet midlertidig opphold i et EØS-land, viser du helsetrygdkortet og passet på sykehuset eller behandlingsinstitusjonen. Du må vise kortet, det holder ikke med bare passet, sier Marianne Storemyr ved Helfo servicetjenester til Dinside.

Dersom du har glemt kortet, er ikke alt håp ute:

- Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret +47 33 51 22 80 og ringer dette nummeret dersom du kommer på sykehus eller legevakt på ferie i et EØS-land. Helfo vil da sende en «hasteblankett» til sykehuset eller legevakten du befinner deg på, forteller Storemyr.

«Hasteblanketten» gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet.

Dersom du er på reise i Norden, trenger du imidlertid ikke helsetrygdkortet.

- Er du bosatt i Norge og på ferie i et annet nordisk land, er det ikke påkrevd å vise helsetrygdkortet. En såkalt «nordisk konvensjon» gir innbyggerne i andre nordiske land rett til helsehjelp på like vilkår med de som bor i landet, forteller Storemyr.

Men det er begrensninger, husk derfor dette:

Helfo anbefaler at du i tillegg til Europeisk helsetrygdkort også har en reiseforsikring.

- I mange land får du ikke dekket utgifter til helsetjenester fullt ut fra det offentlige. Dette kan også gjelde sykehusopphold. Helsetrygdkortet dekker ikke utgifter til hjemreise når du er blitt syk eller utsatt for en ulykke. En reiseforsikring vil sikre deg mot utgifter som oppholdslandet ikke dekker, eller utgifter ved hjemreise, sier Storemyr.

Også Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, sier til Dinside at helsetrygdkortet ikke er et alternativ til reiseforsikring, men at du også må huske helsetrygdkortet.

TYSKLAND KREVER BEVIS: Ved sykehusinnleggelse i Tyskland, krever de Europeisk helsetrygdkort, forteller Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring. For anledningen i Berlin. Foto: IF
TYSKLAND KREVER BEVIS: Ved sykehusinnleggelse i Tyskland, krever de Europeisk helsetrygdkort, forteller Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring. For anledningen i Berlin. Foto: IF Vis mer


- Det er verdt å merke seg at noen offentlige sykehus i Europa krever at det du har med deg det europeiske helsetrygdekortet når du innlegges på sykehuset, selv om du fremlegger gyldig reiseforsikringsbevis, forteller Vennesland, og sier videre:

- Det er spesielt i Tyskland de også ønsker at Europeisk helsetrygdekort fremlegges. Svært mange av våre kunder har ikke dette med seg, og trenger det heller ikke. Men hvis det er sykehusinnleggelse i Tyskland, innhenter vi dette, sier hun.

Med en reiseforsikring, kan du også refundert utgifter til egenandeler på helsetjenester, som du blir avkrevd med fremlegging av Europeisk helsetrygdkort. Her må du sjekke vilkårene i forsikringen din.

Husk at alle familiemedlemmer må ha sitt eget personlige helsetrygdkort, også små barn.

Er kortet overflødig?

Som nevnt er det 800.000 som fikk et helsetrygdkort utstedt i 2013, og som dermed har et kort som utløper i år. I 2014 var tallet 681.000 og i 2015 var det 665.000.

- Hvorfor det er stadig færre som ber om å få Europeisk helsetrygdkort? Er det egentlig overflødig dersom man har en reiseforsikring?

- Siden kortet må fornyes hvert tredje år, vil tallene variere fra år til år. Tallene fra 2013 kan tyde på at det vil være flere som bestiller kort i 2016. Kortet er ikke overflødig selv om du har reiseforsikring. Helfo mottar mange henvendelser om Europeisk helsetrygdkort fra forsikringsselskap på vegne av deres kunder, sier Storemyr i Helfo til Dinside, og understreker at helsetrygdkortet ikke dekker hjemreise ved sykdom, som en reiseforsikring normalt vil gjøre.

LES OGSÅ:
Gode grunner til å ha to reiseforsikringer
Ble ikke ferien som forventet? Du kan ha rett på penger tilbake, men da må du klage innen fristen!Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!