Syk eller ikke syk

Føler du deg pjusk? Bør du holde sengen eller gå på jobb? Her får du noen råd.

Nesen renner, hodet verker og stemmen er grøtete. Sengen frister, men på kontoret venter dagens arbeidsoppgaver. Er du egentlig syk nok til å holde deg hjemme eller kan du ta en tur på jobb likevel? Her er ekspertenes råd for når du bør holde sengen.

Ikke smitte andre
- Det viktigste er å bli frisk og ikke utsette andre for smittefare, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, til Mozon.

Han mener at du må bli hjemme ved influensa, mens forkjølelse ikke har like stort smittepotensiale.

De siste årene har det vært mye snakk om smitte og pandemier, noe som har fått folk til å forstå hvor lett sykdom smitter.

- Jeg håper folk er oppmerksomme på å ikke spre influensa, sier Blystad.

Dårlig samvittighet
I januar foretok Mozon en uhøytidelig undersøkelse blant våre lesere, for å sjekke ut hva de mener om å ta en sykedag ved forkjølelse, men uten feber. Det var 6673 personer som svarte på undersøkelsen.

Hele 74,2 prosent svarte "Nei, det har jeg ikke samvittighet til". Samtidig svarte 18,2 prosent "Tja, mulig en dag eller to", mens 4,6 prosent svarte "Ja, det er ikke snakk om annet". Dessuten svarte 2,7 prosent at de er borte fra jobb selv om de ikke er syke.

Statistisk sentralbyrå regner tre ganger årlig ut sykefravær for arbeidstakere. I tredje kvartal 2005 gikk 6,6 prosent av avtalte dagsverk tapt grunnet sykdom. Kvinner var mest syke, med 8 prosent tapte dagsverk, mens menn tapte 5,5, dagsverk.

Sharon Horesh, professor i klinisk medisin ved Emory University School of Medicine i Atlanta, USA, gir WebMD råd for når du bør holde deg hjemme:

Snufsing
Er du snufsete, men har ikke feber eller smerter, er det trolig allergi eller noe annet helt ufarlig. Du kan med andre ord trygt gå på jobb uten å være redd for å være dårlig eller smitte andre. Dersom du også har feber og smerter, vil du neppe få gjort mye på jobb uansett. Du blir fortere frisk av forkjølelse og influensa hvis du holder deg hjemme enn hvis du går på jobb.

Feber
Har du feber, bør du bli hjemme. Det er ikke noe poeng i å smitte alle kollegene dine, og kroppen din trives bedre under en varm dyne enn på jobb.

Hoste
Hvis du hoster uten andre forkjølelsessymptomer, er det ikke noe farlig. Det er ikke skadelig å hoste litt på jobben. Men dersom hosten er dyp og gjør deg kortpustet er det større sannsynlighet for at det er forkjølelse - kanskje også bronkitt eller lungebetennelse. Forsvinner ikke hosten i løpet av en ukes tid, bør du kontakte lege.

Bihulesmerter
Ved smerter rundt øynene, øverst i pannen, i kinnbena og i de øverste tennene, kan du ha bihulebetennelse. Smertene kan også komme som følge av forkjølelse eller allergi. Tror du det er betennelse, bør du kontakte lege. Bihulebetennelse er ikke smittsomt, så etter å ha fått medisiner kan du gå på jobb - hvis ikke smertene er for store.

Mageproblemer
Det kan ta opptil fem dager å komme seg etter en skikkelig magesjau. Det er verken gøy for deg eller kollegene dine hvis du er på jobb med omgangssyke eller kraftig diare, så det kan være greit å bli hjemme til det har gitt seg. Drikk mye vann, så du ikke bli dehydrert. Tommelfingerregelen er at hvis du kan holde på maten, kan du gå på jobb. Ved omgangssyke bør du imidlertid være klar over at du er smittefarlig i opptil 48 timer etter at oppkastet og diareen har gitt seg.

Hodepine, migrene
Hvis du har migrene, bør du ikke gå på jobb. Det er ikke noe fristende å sitte på jobben med store smerter, og du vil neppe få gjort noe særlig heller.

 

Mozon, 13.3.2006