Syk eller frisk?

Er du syk eller bare hypokonder? Med disse symptomene bør du kontakte legen øyeblikkelig:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan hodepinen være hjernesvulst? Og er magesmertene et tegn på kreft i tykktarmen?

- Dersom du har symptomer som kan henge sammen med alvorlig sykdom, må du selvfølgelig kontakte legen. Fortsatt er det slik at særlig menn har en tendens til å legge for liten vekt på farlige symptomer, mener lege Kåre Moen i Lommelegen.

Bekymret for kreft? Med disse enkle undersøkelsene kan du oppdage faresignalene:

Ekspertene på legevakten og ambulansetjenesten har lang erfaring med å skille mellom ufarlige problemer, og livstruende tilstander. Et eksempel er de typiske symptomene på hjerteinfarkt.

- Smerter som oppstår midt i brystet, kan være tegn på hjerteinfarkt - ring 1 1 3 øyeblikkelig! Legg merke til at smertene ikke oppstår rundt hjertet, men midt i brystkassen, sier Moen.

Har du høy risiko for hjerte- og karsykdommer? Vanlige smertestillende tabletter kan redde livet ditt:

Er du bekymret? Her er åtte typiske symptomer på alvorlig sykdom:

1) Uforklarlig vekttap
Dersom du har mistet mye vekt eller mistet appetitten uten noen egentlig grunn, bør du absolutt ta dette alvorlig. Mulige alvorlige årsaker er kreft eller andre alvorlige problemer i fordøyelsessystemet.

- Dette er problemer som i svært liten grad rammer unge mennesker, men er mer vanlige hos eldre og godt voksne, sier Moen.

Husk også at endringer i livsstilen som trening, annerledes kosthold eller mye stress også kan være en ufarlig årsak til vektnedgang.

2) Slurvete uttale og svimmelhet
Dersom du eller noen du kjenner begynner å slurve med uttalen av ord og opplever tretthet, prikking i huden og generell forvirring, bør du kontakte lege øyeblikkelig.

Dette er typiske symptomer på hjerneslag som må behandles så raskt som mulig. Rask behandling kan redde liv og forhindre permanente skader hos den som blir rammet.

3) Smerter i brystet
Typiske signaler på et hjerteinfarkt er vondt midt i brystet bak brystbenet og et tyngende bånd av smerte tvers over brystet.

- I stedet for smerter kan symptomene være en ubehagelig følelse av press eller sammensnøring sentralt i brystet. Samtidig kan du oppleve utstråling til venstre skulder, armene, kjeven, halsen eller øvre del av magen. Ring straks 1 1 3, er rådet fra Moen.

4)Svart avføring
Matvarer som lakris, blåbær, jerntabletter eller rødvin kan ha en tendens til å gjøre avføringen veldig mørk. Men hvis du har svart eller svært mørk avføring uten noen egentlig grunn, kan dette være et tegn på melena - en blødning fra en svulst i magen eller tarmsystemet. Du bør straks oppsøke lege for å avgjøre om blødningen er alvorlig og om den skyldes kreft.

5) Hodepine med stiv nakke
Hjernehinnebetennelse dukker opp i Norge med jevne mellomrom. Sykdommen er relativt sjelden, men kan være livsfarlig om den ikke behandles raskt. Symptomene likner på forkjølelse eller influensa men med spesiell stivhet i nakken.

Om du har influensasymptomer med feber og ikke kan bevege haken ned til brystet, bør du straks kontrollere for hjernehinnebetennelse.

6) Plutselig sterk hodepine
Noen mennesker lider mer av hodepine enn andre og er vant til problemet. Hodepine kan også utløses av stress, væskemangel eller andre faktorer. Men om du opplever en plutselig sterk hodepine uten noen egentlig grunn, kan dette være et symptom på en blødning i hjernen.

- Kraftig hodepine som oppstår helt plutselig med ”et smell”, kan være tegn på blødning i hjernehinnen. Da skal du kontakte lege umiddelbart. En rask operasjon kan redde livet ditt, forteller Moen.

7) Blødning etter overgangsalder
Kvinnelige blødninger etter overgangsalderen kan være et tegn på kreft i livmoren. Det er lett å bortforklare slike blødninger med at de kanskje kommer fra en rift etter samleie eller fra urinen. Men husk at kreft er en alvorlig sykdom som er svært viktig å diagnostisere tidlig. Be om en undersøkelse hos gynekolog eller lege straks.

- Slike blødninger er et tegn på at noe er galt. Årsaken kan være hormonreguleringen i kroppen, eller muligens en form for infeksjon eller kreft, sier Moen.

8) Klump på testiklene
Testikkelkreft er en alvorlig kreftsykdom som rammer menn i alle aldere. Et tips er å undersøke testiklene rutinemessig hver gang du er i dusjen. Når du er vant til testiklenes form og størrelse, er det også lettere å oppdage når noe er unormalt.

Uregelmessigheter og klumper på testiklene bør du straks få undersøkt hos lege.

Er du syk eller frisk? Spør legen her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!