Syk av trening

Overtrening kan være farlig og gjør deg slett ikke sunnere. Ta testen her: Trener du for mye?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stillesittende liv og dårlig kosthold har skylden for flere alvorlige helseproblemer i den vestlige verden. Men den motsatte ytterligheten er heller ikke å foretrekke.

For noen mennesker blir fokuset på trening og vekt så høyt at treningen blir en besettelse. Overtrening kan over tid føre til store fysiske og mentale problemer som utmattethet og kroniske skader.

Trener du for mye?
Fysisk trening kan føre til en avhengighet som likner på reaksjonen på rusmidler. Det mener i alle fall forskere som har sett på hvordan homoner frigjøres i hjernen ved trening. Forsøk på treningsnarkomane mus viser også reaksjoner som likner på abstinenser etter rusmisbruk.

Test: Trener du for mye?
Det er ikke direkte farlig å være litt treningsnarkoman. Men om treningen går utover jobb, familie og venner, er det all grunn til å være på vakt.

Dessverre finnes det ingen helt klare grenser for hva om er passe mye trening. Men spørsmålene under kan hjelpe deg til å finne ut av om du er i faresonen for overtrening. Om du svarer ja på flere av disse spørsmålene er du i faresonen for overtrening. Da bør du vurdere å trappe litt ned på både intensitet og hyppighet i tiden fremover.

1) Føler du skyld eller skam om du ikke får trent i løpet av dagen?

2) Blir du deprimert om du ikke får trene?

3) Er du trett og døsig men uten å få sove om kvelden?

4) Har du skader som ikke blir bedre over tid?

5) Er det vanskelig å trappe ned på treningen for at skader skal få tid til å heles?

6) Setter du til side deler av arbeidet, ditt sosiale liv eller familien for å prioritere trening?

7) Føler du deg forpliktet til å trene selv om du er sliten?

8) Øker eller senker du intensiteten på treningen på grunnlag av hva du veier eller hva du har spist i dag?

9) Lider du av søvnløshet, uønsket vekttap, utmattethet, døsighet, tap av menstruasjon og uvanlig irritasjon?

10) Har du flere kroniske skader eller opplever uforklarlige beinbrudd?

Hardt og ofte
Problemet med overtrening oppstår oftest hos de som trener med både høy intensitet og høy frekvens. Dersom du vil unngå overtrening bør du ikke trene mer enn fem dager i uka og holde intensiteten på mellom 50 til 85 prosent av maksimalpulsen.

En vanlig treningsøkt bør ikke vare stort lenger enn en time og du bør la kroppen hvile om du føler deg mer sliten enn vanlig.

Et siste tips for de mest treningsnarkomane er at du bør tenke mer på riktig trening enn på mengden. Ved å trene smart får du bedre resultater på kortere tid - og forhåpentligvis med færre skader underveis.

Mozon 18.11.2004