Syk av kjæresten

Syk av kjæresten

Er du i et dårlig forhold firedobler du sjansen for å bli langtidssyk.

Publisert
Sist oppdatert
Hva slags forhold man er i, har en enorm betydning for helsen


'Kan du aldri sette ned dolokket?!’, ’Du gjør aldri noe husarbeid!’, ’Du henger ikke opp klærne på riktig måte!’ Er dette velbrukte fraser i hjemmet ditt? Krangler du såpass mye med din kjære at det tærer på forholdet?

Da burde du i så fall gjøre noe med det, for nå viser det seg at et dårlig forhold kan gjøre kvinnen alvorlig syk.

- Hva slags forhold man er i, har en enorm betydning for helsen, sier professor Kristina Orth-Gomér ved Karolinska Institutet, til Expressen.

Er du utbrent? Ta testen her

Stress er alvorlig
En svensk studie viser at stress på hjemmebanen kan gi alvorlige utslag i kvinnens helse. 300 friske kvinner mellom 30 og 65 år deltok i studien.

Kvinnene, som ble undersøkt av leger, måtte svare på flere spørsmål om livene sine. De ble fulgt opp ti år senere.

Resultatene viser at de kvinnene som opplevde og rapporterte om mye stress i forholdet sitt i den første undersøkelsen, firedoblet sjansen for å bli førtidspensjonert eller langtidssykemeldt. Sykdommer som depresjon, utbrenthet, ryggsmerter samt hjerte- og karsykdommer var også vanlig.

Jobbstress
Stresser du mye på jobben, tredobler du sjansen for å bli syk.

Dette viser med andre ord at stresset du opplever hjemme kan ha like alvorlige konsekvenser som jobbstress.

- Spørsmålet er om det er lurt å sykemelde en kvinne som har problemer hjemme. Det blir hun neppe bedre av, sier Orth-Gomér.

Kvinnenene som opplevde mye stress både hjemme og på jobben hadde ekstra høy risiko for å bli syke. Hele fire av fem av kvinnene i den situasjonen var langtidssykemeldte.

Menn påvirkes trolig på samme, tror Orth-Gomér. En ny studie fra Ungarn viser at problemer i et forhold kan gi menn og kvinner økt blodtrykk.

En annen undersøkelse som Volvo har gjort, viser at kvinner ofte blir mer stresset, selv når de er i samme jobb som en mann. I tillegg er kvinnen mye mer stresset når hun kommer hjem, og får dermed ikke tid til å ta seg inn. Dette er dels fordi kvinner ofte er mer opptatt av å lykkes på hjemmefronten.

Blir du ikke kvitt magefettet? Det kan være fordi du stresser for mye.

Artikkelen er delvis basert på en artikkel fra februar 2006

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer