Syk av bussen

Trenger du en grunn til å ta bilen til jobben? Risikoen for sykdomssmitte i kollektivtrafikken er større enn i bil.

Mange av oss bruker kollektivtrafikken hver eneste dag. Men husk at de andre personene på toget, bussen, trikken eller t-banen kan være syke. Deres kroppsvesker og pust sprer sykdommer. Nå er det høysesong for smitte på bussen.

Mange på ett sted
For tiden er det forkjølelsesviruset som spres raskest på vei til jobben. Men om ikke lenge vil influensaviruset ligge på lur og vente på at nettopp du går inn på trikken.

- Det er større risiko for å smittes for den som kjører kollektivt enn for den som tar bilen til jobben, sier Carin Lindström, ved smittebeskyttelsesenheten i Stockholm, til Aftonbladet.

Grunnen til at virus spres raskere på kollektivtransporten er at det er mange mennesker på et lite sted. Og det er ikke bare luften du puster inn som kan gjøre deg syk. Hva enn du tar på i bussen, kan være rørt av syke medtrafikanter.

Vask hendene
Vet du hvem som satt på plassen din før deg? Var personen som trykket på stoppknappen sist syk? Vask hendene når du kommer til jobben, så er du tryggere.

- Den største tjenesten man kan gjøre seg selv og andre, er å være nøye med håndhygienen, sier Lindström.

Hvis du må holde deg hjemme på grunn av sykdom, og mistenker at mannen som satt ved siden av deg på bussen i går har skylden, kan du trøste deg med en ting: Kollektivreisendes immunforsvar blir mer motstandsdyktig enn de som kjører bil.

 

 

Mozon, 27.09.2005