<strong>SMITTE I NORGE:</strong> De første tilfellene av influensa A(H1N1) vil komme i løpet av få dager, tror Helsedirektoratet. Følg med på situasjonen selv, på <a target="_blank" href="http://www.pandemi.no/">www.pandemi.no</a>.  Foto: Colourbox.com
SMITTE I NORGE: De første tilfellene av influensa A(H1N1) vil komme i løpet av få dager, tror Helsedirektoratet. Følg med på situasjonen selv, på www.pandemi.no. Foto: Colourbox.com Vis mer

Svineinfluensaen kommer nå

De første smittetilfellene vil komme om noen få dager - men det er ingen grunn til panikk, ifølge Helsedirektoratet.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi må kunne forvente at vi i løpet av noen dager får det første smittetilfellet i Norge.

Det konstaterer assisterende direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog ifølge Siste.no.

- Men heldigvis ser det nå ut som om viruset er mildere enn det vi først fryktet, sier Guldvog.

Han understreker at ingen av dem som foreløpig er smittet i Europa har hatt alvorlige komplikasjoner.

Les hele artikkelen på Siste.no.

Les også:
Slik unngår du smitte
Hvor redd bør du være?
Hva skal viruset hete?
Twitter skaper unødvendig hysteri
Liten risiko for pandemi
Kan du avbestille ferien pga svineinfluensaen?
Fraråder reise til Mexico

Ikke så farlig som antatt

<strong>Bilde av influensa A(H1N1)-virus, hentet fra <a target="_blank" href="http:</strong>//www.sciencephoto.com/">Science Photo Library</a>. Foto: Science Photo Library
Bilde av influensa A(H1N1)-virus, hentet fra Science Photo Library. Foto: Science Photo Library Vis mer


Fredag kunne BBC melde at det vi inntil nylig kalte «svineinfluensa» - men som nå skal omtales som «influensa A(H1N1)», ifølge Folkehelseinstituttet – ser ut til å være en forholdsvis mild virusstamme.

Foreløpige analyser viser at viruset ikke er i nærheten så farlig som fugleinfluensaen (H5N1) verden har uroet seg over de siste tiårene.

Ifølge forskere er viruset nødt til å mutere seg videre for å forårsake det store antallet dødsfall enkelte har spådd.

Har du hørt den? Her er svineinfluensa-sangen!

Skrekkscenariet lite sannsynlig

Den nye virusstammen - influensa A(H1N1) – er av samme type som det vi kaller sesonginfluensa, som vi opplever hvert år. Denne «vanlige» influensaen tar livet av omtrent 0,1 prosent av de infiserte – et tall som stigere i epidemiske år.

Den store frykten blant forskere har vært at det mildere H1N1-viruset skulle kombinere seg med det farligere H5N1-viruset (fugleinfluensa) – og danne et supervirus som både spres lett blant mennesker og forårsaker alvorlig sykdom.

Her får du fakta om fugleinfluensa.

Sjansen for at dette skal skje er liten – eller like liten som den alltid har vært. H5N1-viruset har eksistert i ett tiår uten å ha spleiset seg sammen med den vanlige sesonginfluensaen, påpeker forskerne.

Les hele artikkelen på BBC.

Situasjonen i Norge

Foreløpig er det altså ingen bekreftede tilfeller med Influensa A(H1N1) i Norge. Helsemyndighetene tar høyde for en langvarig pandemi – men med et mildt sykdomsbilde, ifølge Helsedirektoratet.

Les hvordan du kan unngå smitte.

Man regner med at de fleste som smittes vil bli friske av seg selv. Foreløpig anbefaler direktoratet ikke nordmenn til å begrense sin sosiale aktivitet.

Følg med selv

Mandag 4. mai ble også nettsiden www.pandemi.no åpnet – et felles nettsted for norske myndigheter med informasjon om en mulig pandemi.

Også Folkehelseinstituttet har laget en egen temaside om influensa A(H1N1).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer