Svinedyre Nordkapp

Turister fra inn og utland kommer i strie strømmer for å oppleve Nordkapp, men vel hjemme igjen er det ikke bare naturopplevelsen som vekker minner. De stive prisene skremmer vannet av mange turister, og enkelte velger faktisk å snu før de er framme...

307 meter over havet ligger Nordkapp-platået, og markerer Europas nordlige hjørne. De majestetiske klippeformasjonene som danner siste front mot nordishavet, har i århundrer vært et kjent og kjært navigeringsmerke for sjøfolk, og et ettertraktet reisemål for både kongelige og hvermannsen.

Ny veiforbindelse: Kortere reisetid, høyere pris

Nordkapps nye fastlandsforbindelse på 28,6 kilometer er langt mer enn en tunnel under havet. Veiforbindelsen på jordens overflate er vill og vakker, og i tillegg får du altså kjøre i Europas lengste undersjøiske veitunnel, som er på cirka 7 kilometer. Resultatet er en rask og smertefri tur til severdighetene. Den tidligere fergeturen på 45 minutter blir nå unnagjort på 20 minutter i bil.

Problemet er at det koster. Mye.

Ikke bare veiavgiften som svir

Etter å ha betalt blodprisen for å kjøre på den nye veien kommer det neste sjokket. Det koster nemlig 175 kroner per person å gå ut på selve Nordkapp-platået. Dette har med rette vært kritisert. I 1997 uttalte Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO) at det var forkastelig at det måtte betales en skyhøy billettavgift for å nyte utsikten, og midnattssolen på Nordkapp

Dette er vi helt enige i. Og det gjør ikke saken bedre at inngangsprisen har steget fra 140 til 175 kroner siden den gang. Det er unektelig litt rart at folk som kommer kjørende, eller syklende, og som bare ønsker å se på utsikten, må betale 175 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et besøk i Nordkapphallen er riktignok inkludert i prisen. Og utnytter du anleggets tilbud kan dette i det minste være et plaster på såret. Anlegget har nemlig fått mange lovord for sine fasiliteter. Det er likevel ganske stivt å ta 175 kroner per person.

Vi kan også forstå at det koster penger å vedlikeholde parkeringsplass og toaletter, men dette burde vært mulig mot en avgift på rundt 50 kroner. Så får heller de som er interessert i selve anlegget betale inngangspenger.

Hva vil det koste deg?

Nordkapp - for deg med fet lommebok
Personbil (under 6 meter) + SjåførBobil (over 6 meter) + SjåførMotorsykkel + SjåførPer passasjerInngangspenger Nordkapp-platået
125.- hver vei (250.- tur/retur)400.- hver vei (800.- tur/retur)60.- hver vei (120.- tur/retur)40.-175 per person
Prisene er innhentet fra Nordkapp Reiseliv på telefon: 78 47 25 99

Er dere tre stykker i bilen, vil hele besøket komme på 935 kroner. Kjører dere en bobil som er over 6 meter lang må dere punge ut med 1485 kroner, mens to stykker på motorsykkel slipper unna med den nette sum av 550 kroner.

Det er kanskje ikke så rart at tyske bobilturister har vogna full av hermetikk?

Hva får du se?

Har du først tatt den lange turen, velger du sikkert å betale de sure kronene. Vel inne er det i hvert fall mye du kan få med deg.

Ytterst på pynten av Nordkappklippen står Globen. Monumentet har blitt et selvfølgelig fotominne, og er det definitive bevis på at man har besøkt Nordkapp. I Nordkapphallen finner du alt du ønsker for å få fullt utbytte av turen. Hvis du har råd til å gå inn da...

Nordkapphallen rommer Café Kompasset, restaurant Louis Philippe, postkontor, suvenirbutikk, snackbar, og en supervideograf som viser film av Ivo Caprino. I 1988 åpnet også The Royal North Cape Hall inne i selve klippen, hele fire etasjer under jorden. Selve hallen er bygget som et teateramfi med plass til 300 mennesker. I tillegg finner du klubbrommet til "The Royal North Cape Club" og Grotta Bar med sin enestående panoramautsikt.

VGs tegner har forøvrig foreviget prisnivået for en tur til Nordkapp på en morsom måte. Hvis du vil se en liten tegnefilmsnutt kan du trykke på denne linken.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det er imidlertid ikke bare på Nordkapp det koster å feriere, Oslo er nylig blitt kåret til Europas nest dyreste by. Det kan du lese om ved å trykke på lenken nedenfor.