<strong><b>VALUTAENDRING:</strong></b> Svensk krone er nå tilnærmet lik den norske. Dermed er det slett ikke sikkert det lønner seg å dra på harryhandel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VALUTAENDRING: Svensk krone er nå tilnærmet lik den norske. Dermed er det slett ikke sikkert det lønner seg å dra på harryhandel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Svinedyr svenskekrone

Ikke sikkert du tjener på svenskehandelen.

Publisert
Sist oppdatert

Som kjent er svenske priser ofte lavere enn norske på alt fra matvarer til snus og øl, noe Dinside har vist flere eksempler på ved tidligere anledninger.

Men med de siste dagenes kursendring, som gjør at en svensk og en norsk krone er verdt omtrent det samme, er det slett ikke sikkert at det lønner seg å legge handelen til Sverige, kursendring samt bil- og bensinutgifter tatt i betraktning.

- Den norske kronen har svekket seg mot den svenske nå i august. Også i desember i fjor var den norske kronen svakere mot den svenske, forteller valutaanalytiker Magne Østnor i DNB til Dinside.

Usikker på valutakursen? Prøv Dinsides valutakalkulator

Dyre svenske kroner

<strong><b>DYRT:</strong></b> Nå koster svenske kroner flesk for oss nordmenn. Foto: COLOURBOX.COM
DYRT: Nå koster svenske kroner flesk for oss nordmenn. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Bortsett fra dippen i desember, må vi helt tilbake til år 2000 for å finne en tilsvarende kurs, viser tall fra Norges Bank.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til mai i år, da vi kun måtte ut med rundt 90 norske kroner for 100 svenske. At det nå er såpass dyrt å være nordmann hos våre granner, har flere årsaker, ifølge Østnor.

- I juni overrasket Norges Bank med en lavere rentebane enn mange i markedet forventet, og samtidig tiltok fallet i oljeprisen, sier Østnor om den svake, norske krona.

<b>KOSTBAR HARRYTUR?</b> Skal du harryhandle i disse dager, bør du regne på om det lønner seg, ikke minst om du bor et stykke unna grensen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOSTBAR HARRYTUR? Skal du harryhandle i disse dager, bør du regne på om det lønner seg, ikke minst om du bor et stykke unna grensen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Han legger til at bekymringene for om kinesiske myndigheter klarer å kontrollere aksje- og valutamarkedet har tiltatt den siste måneden, og at dette har bidratt til ytterligere fall i oljeprisen samt dårligere stemning i markedene.

- Det er dårlig nytt for norske kroner, sier Østnor.

Men den svake kronekursen trenger ikke å vedvare.

LES OGSÅ: Legg inn en natt i Sverige, så får du handle for det dobbelte

Tror på sterkere norsk krone

- Fremover tror vi på en sterkere krone. Vi mener kronen er svakere enn hva selv svakere utsikter for norsk økonomi skulle tilsi. Vi venter at den norske kronen skal styrke seg mot den svenske fremover, og venter at kursen mot svenske kroner blir på 92,50 om seks måneder, forteller Østnor.

Også da DNB la fram sin halvårsrapport forrige uke, påpekte de at de venter at kronen styrker seg mot mange valutaer i tiden fremover, blant annet mot pund og dollar.

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel, påpekte samtidig at de var usikre på om deres anslag som blir lagt frem 2. september, vil vi vise en så sterk styrking av den norske krona som det DNB anslår.

- Risikoen er helt klart at den markedssituasjonen vi nå ser varer ved, og at kronen dermed holder seg svak lengre enn vi antar, legger Magne Østnor til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer