<b>FORSIKRINGSSVINDEL:</b> Svindleren som "kjøpte" denne utbrente båten, meldte den stjålet og fikk 500.000 kroner i erstatning fra forsikringsselskapet. Nå er han anmeldt for svindel. Foto: Jo Heier/If Skadeforsikring
FORSIKRINGSSVINDEL: Svindleren som "kjøpte" denne utbrente båten, meldte den stjålet og fikk 500.000 kroner i erstatning fra forsikringsselskapet. Nå er han anmeldt for svindel. Foto: Jo Heier/If SkadeforsikringVis mer

Svindlet til seg 500.000 kroner

- Viser hvor frekk det går an å bli, sier skadeutreder Jørn Jensen i If Skadeforsikring.Og det er du som må betale ...

Båteieren meldte sin tre uker gamle båt stjålet, og fikk en halv million kroner utbetalt i forsikringserstatning.

Men båten var egentlig ikke stjålet. Egentlig hadde ikke ikke forsikringskunden eid noen båt, og i alle fall ikke den Hydroliften han påsto å ha eid.

Han hadde skrevet en fiktiv kjøpekontrakt på den utbrente Hydroliften du kan se avbildet over, og meldte den altså stjålet tre uker etter "kjøpet".

Forsikringsselskapet utbetalte 500.000 kroner til forsikringstageren, i den tro at papirene og alt var i orden. Senere fikk de informasjon om at alt kanskje ikke var helt i orden likevel.

I dag er forsikringstakeren og den angivelige selgeren anmeldt til politiet.

- Dette er en spesiell sak, men den viser hvor frekk det går an å bli, sier skadeutreder Jørn Jensen i If Skadeforsikring.

- De som opererer på denne måten svindler fellesskapet og gjør forsikringer dyrere enn det som ellers ville ha vært nødvendig, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Svindlerne koster deg 1.500 kroner

Vi svindler mest på bil

Dette er kun ett eksempel på forsikringssvindel. Ifølge den nyeste statistikken om forsikringssvindel fra Finansnæringens Fellesorganisasjon, var det i 2009 i alt 786 saker hvor det ble avdekket forsikringssvindel.

Av disse utgjorde svindelsaker på fritidsbåt 2,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange forsikringssvindelsaker gjelder bil, bil er på svindeltoppen. 34 prosent av de avdekkede sviksakene, omfattet bil i fjor, viser svikstatistikken til Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) fra 2009 som er den siste vi har, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland til DinSide.

  Slik fordeler forsikringssvindelsakene seg:
  Personbil/varebil: 34,4 prosent
  Liv/person: 26,7 prosent
  Innbo/løsøre: 18,4 prosent
  Reiseforsikring: 11,2 prosent
  Bygning: 3,3 prosent
  Fritidsbåt: 2,3 prosent
  Spesielle verdigjenstander: 0,8 prosent
  Annet/ukjent: 2,9 prosent

Menn er verstinger på forsikringssvindel

Det høye antallet avdekkede sviksaker knyttet til personbil og varebil, må sees i sammenheng med det høye antall skader som meldes på dette området.

- De som svindler med bilforsikringen prøver å kamuflere dette på mange ulike måter. Arrangerte biltyverier og arrangerte kollisjoner er blant de vanligste metodene. I tillegg kommer blant annet bilbranner og dumping i øde fjorder, forteller Osland.

- Men selskapene er oppmerksomme på dette og har bygget opp solide fagmiljøer for å avsløre slik svindel, sier Osland videre.

Svindelsakene som går på innbo og løsøre, dreier seg først og fremst om tyveri (44,8 prosent) og innbrudd (18,2 prosent). De som svindler på reiseforsikringen, forsøker seg først og fremst på å få erstatning på grunn av tap eller tyveri av reisegods (63,6 prosent) og ulykke eller sykdom (26,1 prosent).

Avslørt

I saken med den utbrente båten, betalte forsikringsselskapet først ut forsikringssummen på en halv million kroner. Men etter kort tid kom selskapet over informasjon som tilsa at ikke alt var som det skulle.

Omregistreringsblankettene viste at båten hadde hatt tre tidligere eiere, hvorav det siste var et forsikringsselskap.

– Til vår store overraskelse kunne eier nummer to fortelle oss at båten brant opp i 2000 i Portør, og at den aldri var kommet på vannet etter brannskaden. På et båtverksted i Kragerø fant vi restene, sier skadeutreder Jørn Jensen i If Skadeforsikring.

Verkstedet hadde tatt vare på rekkverket foran på dekket og understellet til badeplattformen. Begge hadde merker etter brann.

– Det viste seg at vår kunde hadde skrevet en fiktiv kjøpekontrakt hvor det fremkom at han hadde kjøpt båten av en kar fra Arendal. Kontrakten ble sendt til småbåtregisteret, som registrerte den ikke-eksisterende båten i navnet til den nye eieren, sier Jensen.

Inntil seks års fengsel

- Det gjennomføres forsikringssvik for flere hundre millioner kroner hvert år. I 2009 ble det avdekket svindel for til sammen 271 millioner kroner, viser tall rapportert inn fra forsikringsselskapene til FNO. Selv om de aller fleste kundene er ærlige, er mørketallene store, mener Leif Osland i FNO.

Svindlerne risikerer både fengsel og forsikringsnekt. Strafferammen for svindel er inntil 6 års fengsel, sier Osland.