Svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

- Alt virket veldig seriøst, men nå er pengene trolig tapt for godt, sier Einar Nilsen og Anne Lise Dalene, som advarer andre nordmenn mot å gå i samme felle.

<b>SVINDLET:</b> Ferieboligen Anne Lise Dalene og Einar Nilsen avtalte å leie eksisterte ikke, og pengene de betalte på forhånd er trolig tapt for godt. Foto: PRIVAT
SVINDLET: Ferieboligen Anne Lise Dalene og Einar Nilsen avtalte å leie eksisterte ikke, og pengene de betalte på forhånd er trolig tapt for godt. Foto: PRIVATVis mer

Anne Lise Dalene og Einar Nilsen bestilte i januar en feriebolig i Spania til seg selv og en annen familie, og betalte for leiligheten på forskudd.

Det skulle de ikke gjort.

Noen uker før avreise viste det seg at de var utsatt for svindel. Dermed satt de uten feriebolig - og 38.000 kroner fattigere.

- Pengene er trolig tapt for godt, sier Einar Nilsen, som nå ønsker å advare andre mot å gå i samme felle.

Slik styrer du unna fellene på Airbnb

Betalte på forskudd

Det var i januar i år at familien fant den perfekte leigligheten via et større formidlingsselskap av utleieleiligheter på nettet.

Leiligheten i Sitges utenfor Barcelona ble booket for to uker, til 38.000 kroner. Depositumet på 20 prosent ble betalt til utleieren, som ga beskjed om at det resterende beløpet måtte betales åtte uker før ankomst.

Da ferieturen nærmet seg ble betalingen gjort som avtalt, ved at Einar og Anne Lise overførte pengene fra sin egen konto til utleierens kontonummer.

- Denne betalingsformen var det eneste alternativet hos flere av utleierne, forteller Anne Lise Dalene.

Ekteparet hørte ikke noe mer fra utleieren selv, og i juni fikk de beskjed av nettstedet som formidler leilighetene om at denne brukeren var blitt suspendert. Årsak? De mistenkte at det var snakk om svindel.

- Da hadde allerede skaden skjedd, siden pengene allerede var overført, sier Anne Lise.

Nett-konkurransene du bør holde deg langt unna

Vil være skeptisk

Einar Nilsen og Anne Lise Dalene har anmeldt forholdet til politiet. Samtidig har de tatt kontakt med banken for å se om de kan bistå med å få pengene tilbake, noe som er lite sannsynlig, ettersom de har overført pengene som en vanlig kontooverføring.

PAYPAL:  Airbnb er av de aktørene som benytter seg av Paypal ved betaling til utleier. Foto: ALL OVER PRESS
PAYPAL: Airbnb er av de aktørene som benytter seg av Paypal ved betaling til utleier. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


For at ikke hele ferien skal gå i vasken, har de to familiene funnet seg en ny og rimeligere leilighet. De anbefaler andre nordmenn om å være skeptiske ved valg av feriebolig for å unngå å oppleve noe liknende.

- Jeg vil ikke si at vi er spesielt lettlurte, og vi googlet utleieren før vi booket, som fremsto som seriøs. Dessuten brukte vi en anerkjent formidler, forteller Einar, som mener det er vanskelig å skille useriøse aktører fra de som er redelige.

I fremtiden vil de være langt mer forsikrige ved valg av feriebolig.

- Hvis jeg noensinne skal leie feriebolig igjen, vil jeg ikke stole på referanser på nettet, men derimot fra folk jeg kjenner. Hadde det vært firmaer som benyttet seg av sikre betalingsløsninger, vil vi bruke dem i fremtiden. Vi har ikke funnet noen så langt, så en liten utfordring til privatleiemarkedet fra oss der altså, sier Einar.

Les også hvorfor det kan være smart å betale med kredittkort

Slik unngår du å bli lurt

FÅR HENVENDELSER: Forbruker Europa mottar jevnlig henvendelser om svindel av den typen Anne Lise og Einar har opplevd. Han anbefaler å betale minst mulig på forskudd. Foto: FORBRUKER EUROPA
FÅR HENVENDELSER: Forbruker Europa mottar jevnlig henvendelser om svindel av den typen Anne Lise og Einar har opplevd. Han anbefaler å betale minst mulig på forskudd. Foto: FORBRUKER EUROPA Vis mer


Ragnar Wiik, leder ved Forbruker Europa, forteller til Dinside at de jevnlig mottar henvendelser fra folk som er blitt lurt på denne måten.

På lik linje med Anne Lise og Einar, tror Wiik det i en del tilfeller er vanskelig å skille de seriøse aktørene fra de som er ute etter å lure folk. Dessuten er det ikke gitt at bruken av kontooverføring som betalingsform betyr at det er snakk om useriøse aktører.

Så hva kan man gjøre for å unngå å havne i samme situasjon som det uheldige paret?

Ifølge Wiik er det første man bør gjøre å sjekke leieavtalen grundig, og søke etter andres erfaringer med den aktuelle utleieren på internett. Dessuten bør man unngå forskuddsbetalinger så langt det er mulig - og unngå å betale fra egen til utleiers konto.

- Betaler du for ferieboligen med en vanlig bankoverførsel, utgjør dette en risiko. Du bør også betale minst mulig på forskudd, sier Wiik.

Det sikreste alternativet er å betale med kredittkort, eller benytte seg av betalingsløsninger som PayPal eller liknende.