Dukker ikke pengene opp her, kan det være grunn til å tro at noen har montert en kontantsperre på minibanken. Foto: Kristina Picard
Dukker ikke pengene opp her, kan det være grunn til å tro at noen har montert en kontantsperre på minibanken. Foto: Kristina Picard Vis mer

Svindlernes nye triks: Kontantfelle

Monterer utstyr på minibanken, som gjør at du ikke får tak i pengene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Den norske bankkindustrien er i stadig kappløp med svindlere om å utvikle systemer som skal motvirke at folk blir robbet for pengene sine. Svindlerne må derfor være kreative, for å komme opp med nye og bedre svindelmetoder.

En av de nye metodene, som nå har begynt å bli mer og mer vanlig i Skandinavia, kalles cashtrap eller kontantfelle. Svindelmetoden er oppdaget flere steder i Sverige, og har også blitt brukt her i Norge.

Stopper pengene

Den nye metoden høres nesten for enkel ut til å være sann:

Svindlerne plasserer en list på minibanken, som hindrer at pengene kommer ut. Listen er vanskelig å oppdage, slik at kunder som ikke får tak i pengene, ikke mistenker at det er svindlere som står bak.

Når kunden forsvinner, for eksempel for å ta ut penger i en annen minibank, dukker tyvene opp igjen. Da fjerner de listen, og sikrer seg pengene som kunden forsøkte å ta ut.

LES OGSÅ: Slutt på at bankene dekker kundenes tap?

Tatt for bruk av kontantfelle

I Sverige har bruken av slike pengefeller tatt av. I sommer ble flere bankkunder rammet etter at de hadde forsøkt å ta ut penger i minibanker i Stockholm. Mer enn 20 minibanker ble tuklet med bare i Sveriges hovedstad. Dette ifølge svenske Aftonbladet.

Nå er liknende utstyr oppdaget flere steder i nabolandet, og svenske banker ber nå kundene sjekke ekstra grundig om noen kan ha plassert noe utstyr på minibankene.

Den nye svindeltrenden har dessverre også nådd Norge.

Flere minibanker på Vestlandet, blant annet i Bergen, skal ha blitt utstyrt med slike kontantfeller.

Tidligere denne måneden ble tre personer pågrepet i Bergen, siktet for minibanksvindel. Pågripelsen skjedde etter at mannen og de to kvinnene i 20-årsalderen, skal ha blitt filmet av et overvåkningskamera, mens de angivelig monterer svindelutstyret. Dette ifølge BT.no.

Foreløpig skal ikke den nye svindelmetoden være et stort problem her til lands.

- Vi er kjent med angrepstypen og har sett den i bruk i Bergens-området, men ikke i stort omfang, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK), til DinSide.

LES OGSÅ: Det er ikke bare pin-koden du bør lære deg

Redusert kortsvindel

Banknæringens tiltak for å redusere kortkriminalitet, ser generelt ut til å fungere. Hittil i år er det registrert betydelig mindre tap som følge av kortkriminalitet enn i fjor.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at bankene har tapt til sammen 54 millioner kroner på kortmisbruk første halvår 2011. Til sammenligning ble det i hele 2010 registrert kortmisbruk for rundt 200 millioner kroner.

Dersom du skulle oppdage noe uregelmessig på kontoen din, bør du kontakte banken din med en gang.

–Det er viktig å få sperret kortet så snart som mulig dersom kortet er stjålet, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO, i en pressemelding.

Dersom du mistenker at det kan ha blitt brukt kontantfelle på minibanken, bør du også kontakte banken raskt. Går du vekk fra minibanken, risikerer du at andre får tak i pengene dine.

HAR DU OPPLEVD NOE LIKNENDE? Kontakt DinSides økonomiredaksjon på [email protected]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer