Svindlernes nye eldorado

Later som de kommer fra søkeselskaper, og sender stive krav i posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden svindlere verken eier skam eller begrensninger, er de ikke lette å stoppe der de bruker dagene på å lure nye kunder opp i stry.

Det er ikke mer enn et par dager siden vi, igjen, fortalte om et svensk katalogfirma som lurte norske småfirmaer. Her var framgangsmåten relativt velkjent; de ba rett og slett om en signatur for å bekrefte en oppsigelse. Men i stedet for en oppsigelse, ble selvsagt signaturen lagt fram som bevis på ny kontraktsinngåelse; og vips dumpet regningene ned i postkassa.

Denne framgangsmåten er nå såpass kjent at vi håper folk styrer unna, men her gjelder det å ikke slappe av for mye.

Du ville vel ikke latt deg lure av disse?

Stadig nye triks

For i likhet med idrettsutøvere finpusser de proffe svindlerne stadig teknikken sin, og i følge E24.se er det nå en ny trend på gang.

Framgangsmåten er egentlig ganske enkel: Svindlerne oppretter selskaper med navn som minner om kjente og etablerte firmaer, ene og alene for å huke ofrene på kroken. I Sverige har blant annet småfirmaer blitt oppringt av selgere, som de har trodd har kommet fra de seriøse søkemotorene Eniro.se og hitta.se, men i stedet er fra hittabolag.se eller hittasverige.se.

Ved å mumle fram firmanavnet over telefonen, navn som altså minner om navnene til veletablerte selskaper, vil ikke den uskyldige part i den andre enden av telefonrøret fatte mistanke før det er for sent.

Ekstra snedig er det også at svindlerne bruker lydopptak av samtalen som bevis på at en avtale har blitt inngått. I dette lydopptaket har de imidlertid klippet bort det misvisende firmanavnet, og bare beholdt lydsnutten hvor selve avtalen blir inngått.

Stort problem

- I 2 til 4 prosent av tilfellene klarer svindlerne å få ut penger bare ved å sende falske giroer, sier Dick Malmlund, sikkerhetsansvarlig hos Svensk Handel, til E24.se.

Men når de bruker telefonen som nevnt ovenfor, antar han at hele 35 prosent av de som blir kontaktet vil betale.

Også i Norge er dette et problem. Næringslivets sikkerhetsråd advarte nylig mot selskapet DM Norge, en advarsel du kan se her.

Husk også at du som privat næringsdrivende er dårlig sikret. For der norske forbrukere blant annet har forbrukerkjøps-, og angrerettsloven å støtte seg på, så vil du ikke være beskyttet av disse når du er næringsdrivende.

Stikkordet er altså: Vær ekstra kritisk ved telefonhenvendelser, og vær sikker på at du vet hva du signerer på.

LES OGSÅ:

 • Norsk internettregister på ferde igjen
 • Disse krevde 80.000 kroner
 • Her ser du lurefaxen
 • Ikke signer på dette
 • Den norske tjenesten Varslingslisten.no gir en del generelle tips til norske bedrifter som kan bli, eller har blitt lurt.

  Det finnes også svartelister i Sverige og i Finland, hvor du kan søke opp eller rapportere selgere av denne typen, se blant annet Den svenske varlingslisten og den finske varslingslisten.

  Kilde: E24.se

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!