<b>LETT Å UTNYTTE:</b> Dette er en ordning svindlere har fått øynene opp for.
LETT Å UTNYTTE: Dette er en ordning svindlere har fått øynene opp for.Vis mer

Svindlere utnytter nye hull

Lefdal ble svindlet, og Hilde Solhaug fikk regning på 16.000 kroner.

Hilde Solhaug fikk seg en overraskelse i forrige uke da hun fikk et inkassovarsel på 15.490 kroner fra Payex.

Hvorfor? Noen har brukt hennes fødselsnummer og bestilt varer hos Lefdal. Mens Hilde har fått regningen, har svindleren mottatt elektroniske produkter for nærmere 16.000 kroner i hennes navn.

- Jeg betaler alltid regningene mine i tide og synes det var fryktelig ubehagelig. Jeg har faktisk hatt noen søvnløse netter på grunn av dette, medgir Solhaug.

- Forkastelig

Solhaug synes det er forkastelig at det skal være så enkelt å bestille varer i andres navn.

- Noen har altså, ved å bruke mitt fødselsnummer, kunnet bestille varer for nesten 16.000 kroner kun ved å oppgi fødselsnummeret. De utfører så en kredittsjekk på meg, og har fått varene på posten uten at jeg har kvittert for noe, sier Solhaug.

Kraftig økning i saker

Prosedyren er nokså riktig beskrevet. Svindlere har lært at du kan komme langt med et fødselsnummer, en fiktiv mailadresse og et mobiltelefonnummer. Fakturaen og pakkenummeret blir sendt til mailadressen slik at den fornærmede ikke oppdager noe før betalingskravene begynner å komme i posten. Da har svindleren for lengst mottatt varene.

Den samme metoden har vært brukt i lignende svindelsaker DinSide har omtalt, og vil enkelt kunne benyttes igjen dersom ikke nettbutikkene tar problemet på alvor.

- Da jeg anmeldte forholdet på Sentrum politistasjon i Oslo, opplyste de om en kraftig økning i antall saker av denne typen, sier Solhaug.

Hun reagerer både på at det er så enkelt å bestille i andres navn, og at det ikke blir avkrevd legitimasjon hos Posten når varene hentes.

>>>Nei, DinSide hjelper ikke tyven!

Ikke bare hos Lefdal

Prosedyren med å kun oppgi fødselsnummer dersom du velger å betale over faktura, er ikke unik for Lefdal. Både Elkjøp, Telenor og NetCom tilbyr den samme metoden for betaling i nettbutikkene deres.

Datatilsynet sier det er greit av nettbutikken å avkreve fødselsnummer, men bare dersom formålet er å gjennomføre en nødvendig kredittsjekk.

Christian Meyer, seniorrådgiver i NorSIS, synes det har blitt for enkelt å utnytte andres identitet. Foto: Norsis
Christian Meyer, seniorrådgiver i NorSIS, synes det har blitt for enkelt å utnytte andres identitet. Foto: Norsis Vis mer


‐ Hvis det er snakk om betaling via avbetaling og virksomheten må gjennomføre en kredittsjekk av kunden, kan fødselsnummer avkreves. Men da skal kundens fødselsnummer slettes umiddelbart etter at kredittsjekken er gjennomført, har overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet tidligere uttalt til DinSide.

- Det er altfor enkelt

Men Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er av en litt annen oppfatning:

- Dette har blitt altfor enkelt. Hele netthandelsbransjen er nødt til å se på nye løsninger, sier Meyer til DinSide.

Han er prosjektleder for at ID-tyveriprosjekt og er av den oppfatning at myndighetene her har et ansvar for å passe på.

- Så lenge myndighetene har gitt oss et fødselsnummer, så bør de også ta jobben med å sørge for at dette forvaltes skikkelig, sier Meyer.

- Trygt å handle hos oss

Administrerende direktør i Lefdal, Trond Samuelsen, beklager det Solhaug har vært utsatt for og sier at kravene mot henne selvsagt er stoppet og slettet.

Administrerende direktør Trond Samuelsen understreker at det ikke er utrygt å handle i Lefdals nettbutikk. Foto: Lefdal
Administrerende direktør Trond Samuelsen understreker at det ikke er utrygt å handle i Lefdals nettbutikk. Foto: Lefdal Vis mer


- Vi beklager hendelsen og forsikrer om at vi vil bistå Solhaug med å rydde opp i dette. Jeg vil likevel understreke at det ikke er mulig å stjele noens identitet ved å handle hos oss. Identitetstyveriet, altså stjelingen av fødselsnummer, må ha foregått tidligere.

Men det er mulig å utnytte andres identitet?

- Ja, men det blir stadig vanskeligere. Hvis noen ønsker å teste systemet vårt ved å stjele noens identitet, så kan jeg fortelle at faren for å bli stoppet har økt, fordi vi stadig forbedrer våre tekniske systemer og vår manuelle kontroll.

>>>Ikke utlever fødselsnummer ukritisk

Ta kontakt med butikken

Samuelsen understreker at Lefdal er avhengig av å ha manuelle systemer fordi svindlerne stadig benytter nye metoder i sine forsøk.

Men når du enkelt kan handle ved hjelp av et fødselsnummer, fører ikke dette til økt interesse for å stjele andres opplysninger?

- Nei, det tror jeg ikke. Netthandelen kan ikke få skylden for identitetstyveriene. Dette har foregått i mange år, sier Samuelsen.

Han ber om at eventuelle andre som skulle bli utsatt for det samme som Solhaug, tar kontakt med Lefdal umiddelbart.