Sikkerhetsrågiver i HSH Thor Martin Bjerke ser en ny trend i kortsvindelsaker. Foto: HSH
Sikkerhetsrågiver i HSH Thor Martin Bjerke ser en ny trend i kortsvindelsaker. Foto: HSH Vis mer

Svindlere overnatter i butikkene

Flere kolonialer har hatt overnattingsbesøk av kriminelle med skimmingutstyr.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser nå en del tilfeller hvor folk har overnattet i butikkene og så satt på skimmingutstyr, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrågiver i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) til DinSide.

I forrige uke fikk Rema 1000 på Kaldbakken besøk av kortsvindlere som trolig overnattet i butikken for å installere skimmingutstyr. I Norge er dette en ny trend for sommeren.

- Jeg ble kontaktet av banken og fikk beskjed om at kortet mitt var kopiert. Banken fortalte at bankterminalen i Rema 1000-butikken trolig var stjålet og at kortene som var brukt i terminalen, var forsøkt misbrukt, forteller Tone Foss Kjærnes (53).

Svindlere har mest sannsynlig overnattet i butikken og byttet ut terminalen etter stengetid.

Nye kortterminaler kapret

- Veldig ubehagelig

- Jeg synes det var veldig ubehagelig. Jeg pleier å passe på når jeg er i minibanker og ser etter mistenkelige ting, men du kan jo tydeligvis ikke gardere deg fullstendig mot svindel. Jeg skal bli flinkere til å undersøke kontoutskriften min etter dette, sier Kjærnes, som understreker at svindlerne ikke rakk å trekke noe fra kontoen hennes før kortet ble sperret av Postbanken.

Per Åge Dahl, regionssjef i Rema 1000 opplyser at saken er under etterforskning.

- Forholdet er selvsagt anmeldt til politiet, noe alle slike forhold blir med én gang vi oppdager det, sier han til DinSide.

Flere butikker har blitt utsatt for det samme den siste tiden, men de kommenterer sjelden enkelthendelser.

- Vanligvis ønsker ikke forretningene fokus på enkelthendelser og henviser til oss i HSH for mer generelle uttalelser, forklarer Bjerke i HSH.

Kriminelle blir værende igjen i butikken etter stengetid Thor Martin Bjerke, HSH


Stadig mer skimming av kort

Bjerke forteller at skimming av kort har økt internasjonalt.

- Det begynte jo med bankautomater, og så utviklet det seg til å bli et problem på bensinstasjoner. Der skrur kriminelle opp kortterminalene ved pumpene og installerer kopieringsutstyr, som de senere henter igjen, forklarer han.

Men i sommer ser man en økning i kortsvindel i butikk.

- Det vi har fryktet en stund er nå i ferd med å skje. Det er en type svindel som svenskene allerede har fått erfare, at kriminelle gjør innbrudd og stjeler varer, samtidig som de monterer skimmingutstyr på kortterminalene.

Bjerke forklarer at politiets fokus dermed er på selve innbruddet og tyveriene, og at dette avleder oppmerksomheten fra det mest alvorlige som har skjedd mens tyvene har vært der. Senere kommer tyvene tilbake og henter utstyret.

Denne terminalen er funnet i Sverige. Svindlerne har plassert et helt nytt deksel over den originale i midten av bildet. Det er foreløpig ikke funnet slikt i Norge.
Denne terminalen er funnet i Sverige. Svindlerne har plassert et helt nytt deksel over den originale i midten av bildet. Det er foreløpig ikke funnet slikt i Norge. Vis mer


- Nå ser vi altså at kriminelle også blir værende igjen i butikken etter stengetid så de kan arbeide i fred. Jeg tror vi har hatt seks-syv tilfeller med slike overnattinger i norske butikker - bare nå i sommer. Det er vanskelig å få nøyaktige tall fra politiet fordi skimming eller tyveri av kortterminaler ikke er noen egen kode i strafferegisteret til politiet. Det blir registrert som alminnelig tyveri, eller som innbrudd, sier Bjerke.

Frekkere metoder - se hvilke

Vi kommer til å forsere vår opprinnelige plan om utbytting til chipkort fordi nå ser vi at det er helt nødvendigKristin Paus, Postbanken


Bruk chip

I går oppfordret vi alle til å ta en ekstra titt på kontoutskriften sin fordi landets største bank DnB NOR opplever en økning i antall svindelsaker.

Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken, bekrefter at skimming har vært sommerens store trend. Hun anbefaler alle som har chip på kortet sitt, til å bruke denne.

Kristin Paus i Postbanken oppfordrer både kunder og butikker til å ta chipen på alvor. Foto: Postbanken
Kristin Paus i Postbanken oppfordrer både kunder og butikker til å ta chipen på alvor. Foto: Postbanken Vis mer


- Folk er så vant til å bruke magnetstripen at de drar kortet først. Det lureste du gjør, er å putte kortet rett ned i chiphullet.

Hun sier at Postbanken sterkt anmoder alle butikker om å få fart på byttingen til chipterminaler, men ikke alle bankkunder har fått utstedt kort med chip ennå.

- Vi kommer til å forsere vår opprinnelige plan om utbytting til chipkort fordi nå ser vi at det er helt nødvendig, sier Paus til DinSide.

Det er foreløpig ikke avdekket tilfeller der kriminelle har klart å kopiere informasjon som ligger i chip'en.

Ingen sikkerhet i kort med chip?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer