Svindlere ber deg ringe dem

Men får du en kort e-post fra banken med et telefonnummer, bør du holde deg unna.

<strong>IKKE RING:</strong> Ringer du nummerne svindlerne oppgir i e-postene sine, kan du vente deg alt annet enn hjelp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE RING: Ringer du nummerne svindlerne oppgir i e-postene sine, kan du vente deg alt annet enn hjelp. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Din SpareBank 1 online konto vil bli begrenset. Vennligst ring vårt kontor umiddelbart på: 23960382 for å gjenopprette tilgang! Takk."

Denne e-posten, med tittelen "Du har 1 ny varselmelding!", har gått ut til tusenvis av nordmenn i sommer, inkludert DinSide. "[email protected]" står oppgitt som avsender, men banken advarer om at den kommer fra svindlere.

Har du noen tenkt på hvordan svindlerne finner e-post-adressen din?

Falske e-poster fra norske banker er slettes ikke noe nytt, men det interessante med denne er at svindlerne ikke ber deg følge en lenke eller svare på spørsmål: Den ber deg ringe et telefonnummer.

– Denne spesifikke varianten er jeg ikke kjent med fra tidligere, sier seniorrådgiver Christian Meyer i Norsis, som er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Hva vil svindlerne?

DinSide har forsøkt å ringe nummeret i e-posten, men blir bare møtt av en opptatt-tone. Da Sparebank 1 ringte fikk de først svar fra Sonitel, en teleoperatør i det vest-afrikanske landet Niger. Andre gangen kom de til en telefonsvarer som fortalte at en agent ikke var tilgjengelig.

<strong>TILLIT:</strong> Seniorrådgiver Christian Meyer i Norsis tror svindlerne velger telefonen fordi folk stoler mer på en stemme enn en e-post. Foto: Norsis
TILLIT: Seniorrådgiver Christian Meyer i Norsis tror svindlerne velger telefonen fordi folk stoler mer på en stemme enn en e-post. Foto: Norsis Vis mer


Meyer i Norsis er ikke i tvil om at hva det egentlige målet med telefonnummeret var.

– De vil komme i dialog med naive nordmenn, sier han til DinSide.

Han ser for seg at dialogen kan være noe ala Microsoft-svindelen vi har skrevet om flere ganger tidligere. Det vil si at du lures til å gi svindlerne kontroll over PC-en din, slik at svindlerne for eksempel kommer inn på nettbanken. Målet kan også være å lokke sensitiv informasjon ut fra nordmenn – også dette med mål om å tømme lommeboken din. En tredje mulighet Sparebank 1 ser for seg, er at svindlerne samler inn nummerne til de som ringer, for å blant annet svindle dem via SMS.

Les mer: Slik svindles du av falsk Microsoft-support – hør opptaket!

– Tror du det er vanskelig å "komme i dialog med naive nordmenn"?

– Nei. Det er fire-fem millioner av dem. Vi kommer til å være naive i all tid, så lenge vi lever på berget med honning og melk, mener Meyer i Norsis.

Hvordan får de norsk telefonnummer?

Ifølge Post- og teletilsynets lister, eies telefonnummeret av det belgiske selskapet Voxbone.

Med slagordet "lokale nummer, globalt nettverk" selger de tilgang til lokale telefonnummer via nettet. "Det burde være like enkelt som å kjøpe en hvilken som helst internettjeneste" skriver selskapet på sine nettsider.

– Det finnes selskaper som leier ut telefonnummer for bare noen timer, og svindlerne unngår å avsløre seg, forteller Meyer.

Derfor har norsk banksvindel blitt enda skumlere i det siste

Jeg har ringt, hva gjør jeg?

 • "Hvis du har ringt nummeret og du skulle motta SMS med informasjon om å ringe eller tekste et nummer i etterkant å ha ringt nummeret i e-posten, må du ikke gjøre det. Det kan koste deg dyrt. Er personlig informasjon på avveie, må du kontakte banken din."
 • "Aldri oppgi konfidensiell informasjon som passord og koder på e-post eller telefon."
 • - Sparebank1 på PengerOgLivet.blogs.com

 • – Vi jobber nå med å politianmelde denne saken, og vil gjøre det vi kan for å få stengt det aktuelle nummeret, sier IT-sikkerhetssjef Mari Grini i SpareBank 1 til bankens blogg.

  Hvorfor på telefonen?

  Om det fortsatt skulle være tvil: E-posten er ren svindel. Om banken virkelig vil snakke med deg umiddelbart, er det meningsløst å be kundene ringe dem, i stedet for å bare ringe selv.

  Svindel per telefon skal bli mer og mer utbredt. Også her i Norge har vi sett flere eksempler de siste årene, med for eksempel Microsoft-svindelen og Nigera-spam på SMS.

  Det handler om tillit.

  – Folk har lært at spam på e-post bare er tull, sier Meyer.

  – Så da prøver svindlerne seg på andre kanaler vi tar mer seriøst.

  Har du ringt nummeret og fått svar? Eller opplevd andre typer svindel i sommer? Da hører vi gjerne fra deg under artikkelen!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer