Svindler forsikringen med falske kvitteringer

Ikke spesielt vanskelig å avsløre, og konsekvensene blir store.

<B>FALSK: </B>Trønderen skal ha gjort en handel hos nettbutikken MPX, men tuklet med kvitteringen for å bytte ut kjøpet med en langt mer kostbar Macbook Pro og en HDMI-kabel.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/TRYG FORSIKRING
FALSK: Trønderen skal ha gjort en handel hos nettbutikken MPX, men tuklet med kvitteringen for å bytte ut kjøpet med en langt mer kostbar Macbook Pro og en HDMI-kabel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/TRYG FORSIKRING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om uhellet er ute, og du vil ha erstattet verdisakene dine gjennom forsikringen, er kvitteringer eller annet kjøpsbevis viktig.

Men beviser kan forfalskes. Og det gjør de også i forsikringssaker.

Men kvitteringer er like enkle å avsløre som å forfalske.

Visste du at kontoutskrift kan fungere som kvittering?

Falsk Apple-kvittering

En trønder krevde nylig over 40.000 kroner i erstatning etter et uhell under flytting. En kostbar Apple iMac og en Macbook Pro skulle nemlig være ødelagt, og trønderen viste frem kvitteringer for å bevise kjøpene.

Den ene kvitteringen ser du på bildet øverst i artikkelen. Problemet var bare dette: Kvitteringen var falsk, manipulert av trønderen selv.

Og det krevdes ikke spesielt dyptpløyende detektivarbeid for å avsløre dette. Tryg Forsikring skal bare ha ringt butikken og spurt om kvitteringene stemte. Noe de ikke gjorde.


- Vi ser dessverre at mange prøver å forfalske kvitteringer, og det kan virke som om denne typen svindel er i vekst. I alle fall når vi ser på det vi selv avslører, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Nå har forsikringssvindelen «flash for cash» kommet til Norge – bilister advares

Konsekvenser av forsikringssvindel

En rapport fra Finans Norge viste tidligere i år at det ble forsikringssvindlet for 561,6 millioner kroner i 2013. Det vil si: Det var det totale kravet i de 1.054 sakene som ble avslørt og avvist.

Av disse ble 155 saker politianmeldt, da slik svindel bryter straffelovens paragraf 272. Men selv om de fleste slipper unna politiet, kan det likevel straffe seg. For eksempel om du utfører den mest vanlige svindelen, som i vårt eksempel: Å påstå at du tapte mer verdier enn du virkelig gjorde. Såkalt påplussing.

- De risikerer å miste retten på hele erstatningssummen - ikke bare det de forsøker å svindle til seg. Konsekvensene kan bli riktig store, særlig hvis det er snakk om store verdier, som for eksempel i husbrann, hevder Irgens.

I tillegg kan du naturlig nok risikere å miste kundeforholdet ditt, samt få langt høyere forsikringspremier.

Slik avsløres iPhone-forsikringssvindelen som kommer ved hver nye Apple-lansering

Har du løyet til et forsikringsselskap?

(Avstemningen er anonym) (Avsluttet)
Nei(94%) 3666
Ja(6%) 249
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flest menn

Trønderen i vårt eksempel er en mann. Og det var også hele 68 prosent av de avslørte svindlerne i fjor. «Men gjennom de seneste årene ser det ut til at det blir mer og mer likestilling også her!» skriver Finans Norge i rapporten.

- Vårt inntrykk er at det ofte er godt voksne mannfolk som har færrest sperrer mot å forsøke seg på svindel, sier Irgens i Tryg.

- Når det er sagt, så ser vi at typen svindel varierer med tanke på kjønn. Menn svindler mest på bil, mens kvinnene er overrepresentert i reiseforsikringsvindel, i følge utrederne våre.