Svette januarkampanjer

Landets mange treningssentre frir til sideflesk og fagre nyttårsløfter og vil gjerne hjelpe deg å bli kvitt juleribben før sommeren. Dessuten har de kampanjetilbud.

 Foto: Elixia
Foto: Elixia Vis mer

Svette januarkampanjer

  1. Her er januartilbudene


Januar-panikk

Det er varmt og fuktig. Det dugger på rutene. Med innbitte uttrykk løper, tråkker og pumper vi jern, i takt med trance-versjoner av fjorårets poplåter.

Dette gjør vi altså frivillig - og vi betaler gladelig 6.000 kroner i året for det. Ekstra lett er det å la seg friste til å melde seg inn i januar, når innmeldingstilbudene står i kø. Treningssentrene frister med gratis vannflaske, gratis innmeldingsgebyr (mot et lite administrasjonsgebyr), rabatter - for ikke å snakke om overskudd i hverdagen og bedre helse.

De siste to argumentene sier vi lite på. Enkel økonomisk teori om velferd viser at det er god økonomi i å ha det godt.

Men 150 kroner i rabatt og en ryggsekk koster mer enn du tror. Det gjelder å ha øynene åpne og se på de tallene som betyr noe. Vi har hjulpet deg et langt stykke på vei.

Slik har vi gjennomført testen:

For sammenligningens skyld har vi her gått ut fra større kjeder som har treningssentre flere steder i landet. Siden prisene varierer innad i kjedene, fra senter til senter, har vi brukt priseksempler fra Oslo Sentrum der dette har vært mulig, ellers har vi prøvd å finne sentre som er så nærme et bysentrum som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene er basert på hva det vil koste deg å trene i ett år, inkludert innmeldingsavgift og administrasjonsgebyr. Det er basert på 12 måneders bindingstid, og tilgang kun på ett senter. Til gjengjeld skal du kunne trene i hele senterets åpningstid, så vi har ikke tatt hensyn til ulike rabatter som kun-dagtids-trening, jobbmedlemsskap etc.

Dette har vi sammenlignet med sentrenes ordinære priser for å se hva du sparer på å melde deg inn nå.

Vi har ikke vurdert treningstilbudet på de ulike kjedene, da dette vil variere fra senter til senter. Likevel, for å si det som administrerende direktør i Elixia, Ståle Angel: Det blir litt feil å sammenligne gull og gulrøtter. Lenger ned i artikkelen har vi listet opp en rekke spørsmål du bør stille deg selv før du velger treningssenter.)

Noen ganger veier imidlertid det økonomiske tyngst, så vi har også sammenlignet alle januartilbudene med det aller billigste tilbudet vi fant. Og det er mye penger å hente: Det dyreste årskortet er dobbelt så dyrt som det billigste kampanjetilbudet vi fant.

Her er alle januartilbudene

Tenker du kroner og øre når du skal melde deg inn i et treningssenter bør du tenke på to ting: Hva er tilbudene fra dine lokale treningssentre? Disse er gjerne billigst - så sjekk dem også!

Trivselsfaktor:

Noen vil kanskje ha personlig rådgivning? Foto: Sats Foto: Sats
Noen vil kanskje ha personlig rådgivning? Foto: Sats Foto: Sats Vis mer


Den helsemessige effekten ved å trene, er udiskutabel. Mange vil nok få akkurat like bra (eller bedre?) effekt av å ta seg en løpetur, ta trappen, gå til jobben, eller trene foran en DVD hjemme i stuen - men for alle dem som sliter med motivasjonen kan trening med andre, på et senter, være akkurat det som skal til. For andre igjen, er det lassevis med motivasjon i nytt treningstøy.

Det billigste tilbudet er heller ikke billig, om du synes det er så lite fristende å besøke treningssenteret at du ikke drar. Et støttemedlemsskap vil alltid være dyrest, uansett om det er svinebillig i kroner og øre.

Om du velger å trene på et treningssenter, kan det være lurt å stille seg et par spørsmål om hva en forventer, for eksempel:

  • Får du veiledning til å bruke apparater? Trener du feil kan du gjøre mer skade enn nytte. Sjekk om treningssenteret har kvalifisert personale, og om de tilbyr veiledningstimer.
  • Hvor stor er kapasiteten? Er timene alltid fulle, slik at du må snu i døren, hjelper det ikke om senteret er billig. Det kan lønne seg å stikke innom en ettermiddag nå i januar. Da er trøkket full. Ser det ut som om du får plass da, burde det meste være reddet.
  • Foto: Sats Foto: sats
    Foto: Sats Foto: sats Vis mer


  • Hvordan er tilbudet? Er du interessert i aerobics eller yoga kan det lønne seg å finne et senter med et variert tilbud, slik at du ikke blir skuffet - eller lei av at du bare kan gå på "middels"-klasser. Har du bare tenkt å trene vekter trenger du ikke betale for et senter som har Norges beste Yoga-tilbud.
  • Hvor enkelt er det å komme seg dit? Er det langt å reise, eller bare vanskelig tilgjengelig er sjansen mindre for at du drar. Det er smart å bruke et senter som er lett tilgjengelig, enten i forhold til hjem eller arbeidssted.
  • Hvor "fristende" er senteret? Har du lyst til å oppholde deg der? Dersom du kvier deg for å dra dit (det kan være alt fra at atmosfæren ikke er god, til at tilbudet ikke treffer deg helt) eller det ikke føles lystbetont, er du på god vei til å bli et støttemedlem før mars.
  • Har du en treningsvenn? Å trene sammen med en venn eller kollega kan hjelpe på motivasjonen. Det kan lønne seg å trene et sted du kjenner noen som går fra før, eller begynne sammen med noen, slik at dere kan motivere hverandre. Det gir også treningen et sosialt aspekt.