<strong><b>SAMME BUTIKK:</strong> </b>Her ser du hvordan Elkjøp ser ut i Danmark, Norge og Sverige. Navnet er annerledes, men ellers er det nærmest prikk likt. Heller ikke prisene er spesielt annerledes. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SAMME BUTIKK: Her ser du hvordan Elkjøp ser ut i Danmark, Norge og Sverige. Navnet er annerledes, men ellers er det nærmest prikk likt. Heller ikke prisene er spesielt annerledes. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Sverige og Danmark er ikke noe billigere enn Norge

Å handle elektronikk i våre naboland lønner seg ikke. Med noen unntak.

Publisert
Sist oppdatert

Øl er billigere i Danmark. Bacon er billigere i Sverige. Men er egentlig noe å spare på dingser i våre naboland?

Vi har sett påstanden flere ganger, men etter å ha sjekket er vi ikke i tvil lenger: Nei, prisforskjellen mellom Norge, Sverige og Danmark er minimal.

Og noen ganger i vår favør.

LES OGSÅ: Hvor mye dyrere er det å handle dingser på Gardermoen?

Komplett, Elkjøp og Dustin

Komplett, Dustin Home og Elkjøp/Elgiganten driver i både Norge, Sverige og Danmark. Ved å hente priser på 15 identiske produkter i hvert land sin nettbutikk, i norske kroner såklart, sjekket vi om kjedene solgte produktene markant billigere til våre naboer.

Handler du dingser i eller fra Sverige og Danmark? (Avsluttet)
Nei, sjeldent eller aldri(90%) 2184
Av og til(8%) 191
Ja, ofte(2%) 59
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det gjør de ikke. Selv om enkelte varer har markante prisforskjeller går de begge veier, og nuller hverandre ut. Dessuten er prisforskjellen på de fleste varene små. Når man regner snittet av prisforskjellene blir den derfor forsvinnende liten.

  • Komplett har i snitt 1,85 prosent lavere priser på Komplett.se sammenliknet med Komplett.no. På Komplett.dk ligger prisene 2,13 prosent lavere.
  • Elkjøp har i snitt 2,05 prosent lavere priser på svenske Elgiganten.se enn Elkjøp.no. Danske Elgiganten.dk har tvert i mot 0,92 prosent høyere priser enn i Norge.
  • Dustin Home sine svenske priser ligger i snitt 1,72 prosent under de norske. I Danmark 1,10 prosent over.
LES OGSÅ: Nordmenn sliter med å handle fra utlandet, nye 350-kronersgrensa får skylda

<strong><B>LIKE PRISER:</strong> </B>Her ser du hva Samsung Galaxy S5 koster på Komplett.se, Komplett.no og Komplett.dk. Kronekursen gjør at prisforskjellen er minimal: 1,61 prosent dyrere i Sverige, 3,14 prosent dyrere i Danmark.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LIKE PRISER: Her ser du hva Samsung Galaxy S5 koster på Komplett.se, Komplett.no og Komplett.dk. Kronekursen gjør at prisforskjellen er minimal: 1,61 prosent dyrere i Sverige, 3,14 prosent dyrere i Danmark. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


De aller laveste prisene

At samme kjede har ganske like priser i forskjellige land er én ting, men hva om man ser på den aller laveste prisen man kan finne i de ulike landene?

Vi brukte Prisjakt.no, Prisjakt.se og Pricerunner.dk for å sjekke. Og resultatet blir det samme.

  • De laveste, svenske prisene ligger i snitt 1,07 prosent høyere enn de laveste norske på de 15 produktene vi sjekket.
  • De beste danske prisene ligger beskjedne 0,20 prosent lavere enn de beste norske.
  • Tar vi disse snittene sammen med snittene fra de tre kjedene, sitter vi igjen med 1,14 prosent lavere priser i Sverige, og mikroskopiske 0,08 prosent lavere i Danmark.
LES OGSÅ: Vi har sjekket hva du må betale for de mest populære polvarene i Sverige

<strong><B>ULIKE PRISER:</strong> </B>Her er den samme Macbook Pro-en hos Dustin i Sverige, Norge og Danmark. Her er prisforskjellen markant: Rundt 20 prosent billigere i Sverige og Danmark. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULIKE PRISER: Her er den samme Macbook Pro-en hos Dustin i Sverige, Norge og Danmark. Her er prisforskjellen markant: Rundt 20 prosent billigere i Sverige og Danmark. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


De verste unntakene

Blant de 60 prisene vi sjekket finner vi selvfølgelig enkelttilfeller hvor Sverige og Danmark er markant billigere, og ikke minst omvendt.

  • Komplett selger Apple TV 27 prosent billigere i Sverige, men Bose QuiteComfort 25 12 prosent dyrere i samme land.
  • Elkjøp selger Logitechs UE Boom-høyttaler 36 prosent billigere i Danmark, men Nokia Lumia 930 hele 55 prosent dyrere i Sverige.
  • Dustin Home tar 21 prosent mindre for samme Macbook Pro i Sverige, men 39 prosent mer for en Moto 360-klokke i Danmark.
Men disse prisforskjellene nuller seg altså ut når vi ser mange produkter under ett, og vi sitter igjen med et prisnivå som er ganske identisk i både Norge, Sverige og Danmark. Spesielt interesserte kan laste ned tallene våre her.

LES OGSÅ: Nordmenn tjener også mer enn svensker og dansker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer