Svenskene rømmer til Norge

Slutt å klage på dårlig innskuddsrente, det er nemlig verre over grensa. Søta bror tjener hele 5100 kroner i året på å sette sparepengene i norske banker.

Vi nordmenn er flinke til å klage over høye lånerenter, og ditto lave innskuddsrenter.

DinSide er helt enig i at norske banker generelt sett er svært så flinke til å ta seg godt betalt for sine tjenester, men vi bør kanskje slutte å argumentere som om "alt" er så mye bedre i utlandet. Slik er det nemlig ikke alltid.

Ifølge den svenske nettavisen Pcforalla.idg.se er det nemlig svært så gunstig for svensker å putte sine sparepenger i norske banker.

Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Ifølge den svenske avisen vil de som har 100.000 kroner plassert hos svenska Nordbanken, tjene hele 5.100 kroner i året på å flytte dem til den norske Postbanken. Og konklusjonen er klar:

"Eftersom Postbanken, liksom de flesta andra banker, har en Internettjänst får du lika bra koll på dina pengar som på din svenska nätbank".

Innskudd er imidlertid ikke alt, du kan også låne i utenlandske banker - mer om det finner du i denne artikkelen.

Men er det trygt?

Det er ikke gull alt som glimrer, og har du lyst til å plassere pengene dine i utenlandske banker bør du tenke deg godt om.

  • Sikkerheten Både i Norge og Sverige er innskuddene dine sikret gjennom såkalte banksikringsfond. Går banken konkurs vil mao. sparepengene dine være sikret opp til et gitt nivå. I Norge er du sikret opp mot to millioner, mens beløpet i Sverige kun er på 250.000 kroner. I enkelte land finnes ikke slike garantier i det hele tatt, og de må i så fall tegnes privat - noe som fort kan bli dyrt.

    Sjekk derfor alltid hvor stor bankgarantien er i det landet du vurderer.

  • Valutarisikoen. Når du plasserer penger i utlandet, kan svingninger i valutakursen gi deg store tap, og tilsvarende mulighet for gevinst.

    Det er imidlertid tapsrisikoen du bør vurdere. Har du råd til å bære et kraftig kutt i innskuddet ditt - ene og alene på grunn av valutasvingninger? Er svaret nei, bør du absolutt beholde pengene dine i Norge.

Kan du bli kunde i en utenlandsk bank?

Det er ikke alle banker som godtar nordmenn som kunder, enkelte krever for eksempel statsborgerskap, her er det altså bare å ta ringerunden.